Programma

Level 42 'Kingstart' North Sea Jazz

  1. Nieuwschevron right
  2. Level 42 'Kingstart' North Sea Jazz

De tweede dag van North Sea Jazz Festival gaat swingend van start met Level 42.

De artiest:

Level 42

Het tijdstip:

Zaterdag 9 juli, 18.00 - 19.15 uur in de Nile-zaal.

Bekend van:

Een legioen aan hits hebben ze in de jaren 80. Tussen 1981 en 1991 staat de Britse band van bassist Mark King negentien keer in de Nederlandse hitparade genoteerd, waarvan acht keer in de top 10 van de Nationale Hitparade. Exact dertig jaar geleden scoort Level 42 zijn grootste hit in ons land, 'Lessons In Love'. De single piekt op de tweede plek, maar komt niet voorbij 'The Edge Of Heaven' van Wham! en 'Papa Don't Preach' van Madonna. Alle hits van Level 42 zijn te vinden op de gloednieuwe verzamel-cd Collected.

De sfeer is:

Gemoedelijk. Level 42 opent in de Nile, de grootste zaal van North Sea Jazz. Het publiek moet dus nog opgewarmd worden, maar dat lukt uitstekend met de smaakvolle eightiespop van King en consorten. Het publiek krijgt meteen drie hits van Level 42 voorgeschoteld: 'Heaven In My Hands' (het intro ken je misschien als openingstune van Spijkers Met Koppen), 'To Be With You Again' en 'Love Games'.

Het beste moment:

Level 42 probeert continu zijn band met Nederland te benadrukken. Bij 'Love Games' bijvoorbeeld, waarover Mark King zegt dat dit het eerste nummer was dat de groep op Nederlandse grond speelde. Voor aanvang van 'Running In The Family' vertelt King over hun liefde voor Nederlandse vrouwen. "Mijn vrouw komt uit Amsterdam en zijn vrouw (die van gitarist Nathan King, red.) komt... ook ergens vandaan." Het blijkt Hengelo te zijn.

Het citaat:

Quote

Het heeft ons maar 37 jaar gekost om hier te kunnen spelen.

Mark King

Hét nummer:

Het is in januari 1982 slechts een bescheiden hitje in Nederland voor Level 42, als opvolger van 'Love Games', maar 'Starchild' is één van de leukste liedjes die de band op North Sea Jazz laat horen. Het is een van de weinige nummers waarbij toetsenist Mike Lindup de leadzang voor zijn rekening neemt. Tijdens de instrumentale break rent hij het trapje voor het podium af, geeft hij highfives aan mensen op de eerste rij en keert precies op tijd terug om verder te zingen.

De tweet:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het eindoordeel:

De Britse band is erop gebrand het publiek aan het dansen te krijgen. Dat lukt goed met dikke hits als 'Lessons In Love' en 'Hot Water', maar ook met minder bekende funkpopnummers als 'Build Myself A Rocket' en 'The Sun Goes Down (Living It Up)'. Heel even wordt er gas teruggenomen, met het schoolfeestschuiffelnummer 'It's Over', waarbij Mark King de snaren van zijn basgitaar iets liefdevoller beroert dan gebruikelijk.

Bekijk hier ook livebeelden van Level 42 op North Sea Jazz!

Foto's: Bullet-Ray / Ben Houdijk

Kijk en lees hier meer over North Sea Jazz.

Ster advertentie
Ster advertentie