Programma

Benny Benjamin en Richard Allen van The Funk Brothers geëerd in Het Gouden Trommelvlies

  1. Nieuwschevron right
  2. Benny Benjamin en Richard Allen van The Funk Brothers geëerd in Het Gouden Trommelvlies

Deze week werd er in Het Gouden Trommelvlieseen een bijzonder stel in het zonnetje gezet. Namelijk Benny Benjamin en Richard Allen van The Funk Brothers.

De sessiemuzikanten van The Funk Brothers zorgden tussen 1960 en 1971 dat alle Motown platen klonken zoals ze klinken. Met op de drums Benny “Papa Zita” Benjamin en Richard “Pistol” Allen.

Benny Benjamin en Richard Allen

Benny Benjamin leerde drummen voor Big Bands in de jaren ‘40. Hij liet zich inspireren door jazzlegende Buddy Rich. Vanuit Birmingham Alabama kwam Benjamin in Detroit terecht, waar Motown-baas Berry Gordy niets wilde opnemen in de studio zonder Benjamin. Al snel scoorde Benny een bescheiden hitje met Do You Love Me.

De andere drummer van The Funk Brothers, Richard Allen, werd geboren in Memphis Tennessee. Hij pakte zijn spullen om het te gaan maken en kwam in Detroit uit bij de Motown studio’s. Benny Benjamin nam hem onder zijn hoede en ze maakten dag en nacht muziek.

Verborgen voor het publiek

Ze speelden muziek voor Stevie Wonder, The Supremes, Marvin Gaye, The Temptations, The Four Tops en nog veel meer, maar het was niet allemaal rozengeur en maneschijn voor The Funk Brothers. Terwijl Motown-platenbaas Berry Gordy miljoenen verdiende met deze populaire sound, kregen de muzikanten verhoudingsgewijs zwaar onderbetaald. Daarnaast hield Gordy The Funk Brothers verborgen voor het grote publiek, want niemand mocht weten wie deze briljante muzikanten waren.

In 1972 valt het doek voor Motown. De studio in Detroit sluit zijn deuren, omdat Gordy naar LA wil om films te maken. De meeste sessiemuzikanten blijven achter, zonder eer of erkenning. Totdat in 2002 de documentaire Standing In The Shadows of Motown uitkomt. Richard Allen overleed 4 maanden voor het uitkomen van deze documentaire, maar is nog wel te horen en te zien in de film. Benny Benjamin overleed eerder al aan de gevolgen van zijn drank- en drugsverslaving.

Luister hieronder naar The Funk Brothers:

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat met Emmely de Wilt elke zaterdag en zondag van 09:00 tot 12:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Unsplash

Ster advertentie
Ster advertentie