Programma

Pet Shop Boys met smaakvolle kitsch in 013

  1. Nieuwschevron right
  2. Pet Shop Boys met smaakvolle kitsch in 013

Een concert openen met een discobal op je hoofd? Het duo Neil Tennant en Chris Lowe doet het gewoon in het Tilburgse poppodium 013.

Nog groter

Een jaar geleden heropende 013 in Tilburg zijn deuren na een forse verbouwing. De grote zaal werd nog groter en vanwege de toegenomen capaciteit staan er dus ook nog grotere namen op het programma van de concertzaal dan voorheen. Pet Shop Boys bijvoorbeeld. Het Britse tweetal staat er tijdens het optreden zelfs even bij stil dat het hun eerste optreden in deze 'glorieuze stad' is. Voorgaande shows vonden plaats in Utrecht en in de Amsterdam ArenA, als voorprogramma van Take That.

Foto: Bart Notermans

Zilverkleurige hoofddeksels

De huidige tournee van Tennant en Lowe is vernoemd naar het meest recente Pet Shop Boys-album Super. Van die plaat hoort de uitverkochte zaal een handvol nummers terug, maar ze worden alleen door de hele grote fans herkend. Met een repertoire als dat van Pet Shop Boys is de onderkoelde dancetrack 'Inner Sanctum' misschien niet het sterkste nummer om mee te openen, maar de ronde zilverkleurige hoofddeksels van het duo, die er uitzien als discoballen, is precies wat de trouwe fans verwachten van Tennant en Lowe.

Keurig verpakt

Het is ontzettend kitscherig, die discobalhelmen, en dat weten ze. Maar de Britten hebben altijd de grillige lijn tussen smaakvolle kitsch en keurig verpakte wansmaak bewandeld. In het ene geval met intelligente electropop als resultaat, denk aan 'DJ Culture', 'Rent' of 'Left To My Own Devices', en in het ergste geval levert dat makkelijk meezingbare guilty pleasures op als 'Paninaro '95', 'Was It Worth It' of 'Go West'. Beide kanten worden in Tilburg belicht, vergezeld door kleurrijke ballonnen en lasers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voor de echte kenners

Na het openingsnummer laten Tennant en Lowe, bijgestaan door drie gastmuzikanten, het publiek meezingen met hun doorbraakhit 'West End Girls'. Het duurt even voor al die andere 80s-hits voorbijkomen, al worden de Pet Shop Boys-kenners in de tussentijd vermaakt met een paar van de minder succesvolle singles uit de discografie van de groep, waaronder 'New York City Boy', 'Se A Vida É (That's The Way Life Is'), 'Love Comes Quickly' en 'Love Etc.'. Stuk voor stuk uitstekende liedjes, zelfs al lijken lang niet alle aanwezigen ze te kennen.

Stil aan de overkant

Het kalme 'Home And Dry' wordt halverwege de show opgevolgd door de instrumentale technotrack 'The Enigma', dat de opmars vormt naar energiekere nummers. 'Vocal' en 'The Sodom And Gomorroh', weliswaar geen hits, zwepen de menigte verder op en de laatstgenoemde song gaat naadloos over in een uitbundige uitvoering van 'It's A Sin'. Zelfs de publieksparticipatie van het oh-zo feestelijke 'Go West' valt in het niet bij de respons op deze 80s-classic. "Het is stil aan de overkant", moeten de heren gedacht hebben.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Moderne make-over

Behalve 'Go West' krijgen ook de jaren 80-kneiters 'Domino Dancing' en 'Left To My Own Devices' een moderne make-over. De gevarieerde instrumenten op de originele opnames, namelijk de galmende trompetjes en Trevor Horns disco-orkest, worden live geheel vervangen door synthesizerklanken. Wel zorgen de gastmusici voor levendige percussie. Na afloop van de toegift, met daarin die memorabele synthpopversie van countrysong 'Always On My Mind', verdwijnen Tennant en Lowe de koude novembernacht in.

Ster advertentie
Ster advertentie