Programma

Zo verliep de carrière van Morrissey nadat hij The Smiths verliet

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo verliep de carrière van Morrissey nadat hij The Smiths verliet

In 1987 verliet Morrissey The Smiths. Hij liet hierbij onder andere gitarist Johnny Marr achter zich na een akkefietje dat nooit uitgesproken werd.

Het is gissen naar hoe groot The Smiths hadden kunnen worden. In de vijf jaar dat ze actief waren in de muziekwereld boekten ze grote successen met There Is A Light That Never Goes Out, Big Mouth Strikes Again en This Charming Man. Maar wat gebeurde er met Morrissey na The Smiths?

Het begin van Morrisey's solocarrière verliep erg vlot. Hij had binnen een half jaar zijn eerste soloplaat af. Hiermee haalde hij gelijk de Engelse hitlijsten. Na twee jaar begonnen de eerste donkere wolken zich boven zijn hoofd te vormen. Een goede muzikale partner als Marr vond hij niet en vele projecten vielen in het water.

Vaste gast in de rechtszaal

Midden jaren '90 maakte Morrissey nog veel muziek, maar hij was ook regelmatig in de rechtszaal te vinden. Dit ging dan vooral over royalties. Marr en hij werden aangeklaagd door ex-drummer Mike Joyce, die uiteindelijk anderhalf miljoen pond kreeg toegewezen. Een flinke frustratie voor de excentrieke zanger.

Afkeur Britse koningshuis

Het persoonlijk leven van Morrissey is in de jaren na The Smiths misschien wel vaker in het nieuws geweest dan zijn muziek. Zo heeft hij ooit aangegeven celibatair te leven, al is hij daar in 1997 mee gestopt. Hij zorgde regelmatig voor opschudding in het Verenigd Koninkrijk vanwege zijn openlijke afkeur van het Britse koningshuis. Het nummer The Queen is Dead uit 1986 van het gelijknamige Smiths-album komt dan ook van zijn hand.

Weinig subtiel dierenactivisme

De zanger staat ook bekend als uitgesproken dierenactivist. Zijn uitspraken hierover zijn niet erg subtiel te noemen. Zo gaf hij na de aanslagen in 2011 in Noorwegen aan dat het bloedbad niets was vergeleken met wat er dagelijks in McDonald's en KFC gebeurt. Ook vergeleek hij in 2014 vlees eten met pedofilie en noemde hij tv-kok Jamie Oliver een 'seriemoordenaar van dieren'.

Tegenvallende verkoopcijfers

Ondanks alles blijft Morrissey muziek maken en hij is op dit moment ook op tour. Begin september werd bekend dat de ticketverkoop tot nu toe enorm tegenvalt. Extra zuur voor hem dat Johnny Marr nu bezig is met een succesvolle festivaltour en deze zomer bijvoorbeeld nog op Lowlands en zelfs op de main stage van Sziget Festival te zien was.

Afbeelding omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie