Programma

Waarom smaakt alcoholvrij bier niet naar bier?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom smaakt alcoholvrij bier niet naar bier?

Een alcoholisch biertje smaakt toch niet altijd zo lekker als een gewoon biertje. Dat is een beetje jammer, maar hoe komt dat eigenlijk?

Bierbrouwer

Bureau Kijk In De Vegte heeft het antwoord gevonden. Er komt meer bij kijken om een goed biertje te brouwen dan water en alcohol. Dus waarom lukt het niet om nét dat ene alcoholvrije biertje te brouwen dat zoals echt bier smaakt? Om een antwoord te vinden op deze vraag belt Jeroen Kijk in de Vegte met bierbrouwer Marco Lauret.

Chemisch proces

"Bepaalde stoffen lossen goed op in water en andere in alcohol", legt Lauret uit. "Haal je het eruit, dan zul je de smaken en de geuren die daarin opgelost zijn ook gaan missen." Het is dus een verfijning met kruiden, hoppen en het blijft een chemisch proces.

Luister hier het gehele gesprek met bierbrouwer Marco Lauret:

Met of zonder alcohol

Marco laat weten dat er twee verschillende manieren zijn om dat alcoholvrije biertje te brouwen. "Je maakt een regulier bier en haalt de alcohol erna uit." Het nadelige is dat die alcohol ook smaak met zich meebrengt na dit chemische proces. Dit zul je echter gaan missen in de pure biersmaak. "Wat je ook kan doen is de gisting een beetje manipuleren." Gist zet suikers om in alcohol, maar dan zouden we dus moeten kiezen voor gisten die geen alcohol produceren of gisten die het proces anders beïnvloeden.

Scheikundige kwestie

Je zou denken dat met alle technologische kennis van tegenwoordig het benaderen van de smaak van zo'n biertje vrij simpel zou moeten zijn. Dat blijkt dus wel anders volgens onze bierbrouwer. We zullen ons er dus bij neer moeten leggen, "Het blijft een scheikundige kwestie", aldus Marco Lauret. Het alcoholvrije bier benadert de smaak wel, maar zal het nooit kunnen evenaren.

Bureau Kijk In De Vegte
​DJ: Jeroen Kijk In De Vegte
Iedere zondag 12.00-14.00 uur

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie