Programma

Futloos door lockdown? Deze tips helpen je er doorheen

  1. Nieuwschevron right
  2. Futloos door lockdown? Deze tips helpen je er doorheen

Annemieke belt in Wout2Day met psycholoog Saskia Geraerts voor tips om de laatste loodjes door te komen.

Er verschijnt licht aan het einde van de coronatunnel, maar het is nu nog even doorbijten. Waarom wegen die laatste loodjes nu zo zwaar? Saskia Geraerts vertelt dat mensen hun wilskracht en zelfbeheersing verliezen. "Als je weet waar het einde is, valt het nog wel te doen, maar ons einde wordt steeds verlengd", aldus Saskia. Om de laatste lootjes wat makkelijker door te komen, geeft Saskia een aantal tips.

Betekenis

Ze raadt aan om stil te staan bij de activiteiten die je normaal gesproken doet. "Als je weet waarom je iets doet, kan je dat hier proberen na te bootsen. Als je weet wat iets voor je betekent, zorg dan dat je daar een andere vorm van vindt waar je die waarde naar voren kan halen."

Regelmaat

Ze raadt ook aan om de geijkte dingen vol te blijven houden. Zorg voor regelmaat en houd vooral structuur in je leven.

Naar buiten

Saskia vertelt dat ze ook een enorme voorstander is van alles buiten doen. "Wandelen is enorm goed, ook omdat je door beweging je twee hersenhelften structureert." Ook zorgt wandelen voor een betere stemming omdat je dopamine en serotonine aanmaakt, wat tegenhangers zijn van stresshormoon adrenaline.

Licht

Als laatste concluderen Annemieke en Saskia dat licht super belangrijk is en dat we het effect daarvan vooral niet moeten vergeten.

Controle

Hoe lang we nog door moeten, weet niemand. Met deze tips wordt het hopelijk wel allemaal wat dragelijker. Saskia sluit het gesprek af met aanmoedigende woorden: "Doe dingen waar je zelf controle over hebt. Dat is heel belangrijk, zeker in deze tijd."

Saskia legt in detail uit hoe je meer stil kan staan bij de dingen die je doet. Check het fragment hieronder.

Wout2Day

Je hoort Wout2Day iedere maandag tot en met donderdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie