Programma

Waarom zijn games zo verslavend?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn games zo verslavend?

Een paar uurtjes gamen is geen enkel probleem, maar voor sommige mensen is het heel erg moeilijk om te stoppen met spelen. Hoe komt het toch dat games zo verslavend zijn?

Dat vraagt luisteraar Niels zich af. Hij schakelt Bureau Kijk in de Vegte in om hier een goed antwoord op te vinden. Jeroen en zijn team leggen de vraag voor aan game-expert Horst Strek. Die verwijst naar een experiment dat in het verleden werd uitgevoerd met ratten.

Als ratten in de saaie val

Bij dit experiment werden twee ratten in een saaie kooi gestopt met daarin alleen twee kommetjes gevuld met water. Eén van de kommetjes bevatte drugs. "Elke rat die in die omstandigheden zit drinkt het water met drugs net zolang tot hij doodgaat", vertelt Horst. In een latere versie van dit experiment werden dezelfde soort ratten weer in een kooi gestopt, maar dit keer was deze mooi aangekleed van binnen. Ook waren de ratten met veel meer soortgenoten bij elkaar gezet. "Het was als het ware een rattenparadijs", vervolgt Horst. "Wat bleek nou? Geen enkele rat ging meer dood door een overdosis en ze dronken vrijwel alleen het water."

Hoe kan dat?

De verklaring hiervoor is eigenlijk vrij simpel: De ratten met een saai leventje dronken het water met drugs en de ratten uit het 'rattenparadijs' waren verzadigd. Dit werkt volgens Horst hetzelfde met gamers die niet tevreden zijn met hun eigen leven. Ze willen volgens de expert de realiteit ontsnappen en doen dit door middel van intensief gamen. "Dat kan je herstellen door even goed te kijken naar hoe je leven eruitziet en dat proberen te verbeteren."

Werkt het positief om een gameverslaafde aan te spreken op zijn of haar verslaving? Je hoort ’t hieronder:

Bureau Kijk in de Vegte

Je hoort Bureau Kijk in de Vegte iedere zondag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie