Programma

Het geheim van Urk? 'De Urker is gewoon geen zeurpiet'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het geheim van Urk? 'De Urker is gewoon geen zeurpiet'

In een nieuwe aflevering van Op Z'n Kop reist Marianne Zwagerman af naar het 'Mediapark' op Urk. Ze praat daar met Urk FM-dj's Henk Visser en Cees de Vries over het geheim van Urk.

Waarom ontsnappen zij wél aan de coronacrisis, dat de rest van het land nog steeds in zijn greep houdt? Samen zoeken ze naar een verklaring. Over de Urkse gemeenschap, coronamaatregelen en wat de rest van Nederland van het voormalige eiland zou kunnen leren.

"Als ik er een theorie op mag loslaten, dan denk ik dat wij aan het begin van de crisis heel veel besmettingen hadden. Mensen die zich niet hebben laten testen, maar wél corona hebben gehad. Er is al een soort natuurlijke bescherming opgebouwd en dat maakt dat het daardoor nu wel meevalt. En het is natuurlijk ook zo dat een deel zich wel gewoon heeft laten inenten", aldus Visser.

'Urker is geen zeurpiet'

"Ik denk vooral ook dat er hier minder getest wordt dan elders", vult De Vries aan. "Ik ben er ook niet meer bang voor, wij zijn ook minder genegen om naar de huisarts te gaan. We gaan alleen als we echt doodziek zijn." Is er misschien wel iets genetisch aan de hand? Van Velthuysen: "De Urker is gewoon geen zeurpiet".

Met andere woorden, het leven ging op het schiereiland ging gewoon door. Wat kan de rest van Nederland hiervan leren? "Ik zou me niet van de wijs laten maken om gewoon te doen wat ik wil. Het was voor Urkers ook een soort sport om boetes te ontlopen", aldus De Vries. Van Velthuysen: Misschien dat die arrogantie vanuit het westen en het individualisme opzij kan worden gezet. Dat we weer een soort gemeenschapszin krijgen en elkaar leren respecteren. Wil je je niet laten vaccineren, prima. Wel? Ook prima. Laat elkaar in elkaars waarden."

Luister hieronder aflevering 28 van Op Z'n Kop:

#28 - OP Z'N KOP! Met Urk FM-dj's Henk Visser en Cees de Vries - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Foto omslag: PowNed/Twitter Marianne Zwagerman

Ster advertentie
Ster advertentie