Programma
BNNVARA

Sander Boom (16): ‘Als ik vandaag slaag, ben ik de jongste molenaar ooit’

foto: YouTube still
  1. Nieuwschevron right
  2. Sander Boom (16): ‘Als ik vandaag slaag, ben ik de jongste molenaar ooit’

Sander Boom is gek op molens, zo gek zelf dat hij zijn molenaarsexamen gaat doen. Er wacht hem vandaag een theorie- en praktijkexamen om een echte molenaar te worden. Jan-Willem en Jeroen bellen tijdens Jan-Willem Start Op! met de examenkandidaat.

De liefde voor molens ontstond bij Sander op de basisschool. “In groep vijf kwam ik in een andere klas, toen werd ik naast iemand gezet die toen al helemaal gek was van molens. Die klasgenoot heeft mij meer of min aangestoken en sinds dat moment ben ik ook gek van molens”, zegt Sander.

Het molenaarsexamen

Nooit eerder was er iemand van deze leeftijd die examen deed. “Als ik vandaag slaag ben in de jongste molenaar ooit, de op twee na jongste is dan maar een paar maanden ouder”, vertelt Sander.

Maar hoe ziet zo’n molenaarsexamen er dan uit? Sander leg het zelf uit: “Het examen duurt ongeveer anderhalf uur, waar je eerst begint met wat praktijk. Je moet dan controleren of de molen veilig kan draaien. Daarna moet je bepalen hoe de molen moet staan om goed te kunnen draaien, dan kijk je dus naar de windrichting en windsterkte. Als je die onderdelen goed hebt gedaan ga je door naar de theorie. Daar moet je dan vertellen over bijvoorbeeld ander functies van molens en tenslotte krijg je nog weerkennis”, vertelt Sander.

Bekijk het hele gesprek met Sander hieronder, waarin hij vertelt wat zijn favoriete molen is en waarom.

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie