Programma

Depeche Mode eert David Bowie in Ziggo Dome

  1. Nieuwschevron right
  2. Depeche Mode eert David Bowie in Ziggo Dome

Depeche Mode heeft een eerbetoon gebracht aan David Bowie tijdens het twee uur durende concert van de Britse band in de Ziggo Dome.

Mooi moment

Na een afwezigheid van vier jaar betreden Dave Gahan, Martin Gore en Andy Fletcher de eerste zondag van mei weer het podium in de Amsterdamse concertzaal waar Depeche Mode vier jaar eerder nog een sprankelend concert gaf. Depeche Mode brengt in de toegift van zijn uitverkochte show een welgemeend eerbetoon aan de vorig jaar overleden David Bowie, met het nummer 'Heroes'. Een mooi moment, zoals er meerdere te vinden zijn deze avond.

Albumparels

Het vorige bezoekje van de groep rondom Dave Gahan aan Amsterdam stond nog bol van de hitsingles, maar tijdens de Global Spirit Tour halen de heren naast enkele geliefde hits vooral veel albumparels en een aantal van de minder bekende singles voor de dag. Genieten geblazen dus voor de echte liefhebbers, al zijn er voor de minder grote fans ook zeker de nodige herkenningspunten.

Spontane groepszang

Met de inmiddels twintig jaar oude single 'Barrel Of A Gun', waar Gahan het refrein van 'The Message' van Grandmaster Flash doorheen zingt, duiken we in de donkerste periode van Depeche Mode, niet veel later gevolgd door het luchtigere 'World In My Eyes', waarbij het publiek massaal uit de stoelen springt. Het refrein van het nummer 'Home' wordt na afloop van het nummer nog spontaan verder gezongen in de tot de nok toe gevulde Ziggo Dome.

Vervreemdend en ontroerend

Depeche Mode doorloopt het repertoire van de afgelopen 35 jaar en daarbij komen de meest uiteenlopende stemmingen en thema's voorbij. Ongeacht welk nummer, Dave Gahan schittert als frontman. Met dramatische blikken en theatrale armgebaren betrekt hij de toeschouwers bij de show. Zijn diepe stemgeluid klinkt kil en vervreemdend wanneer een songtekst erom vraagt, zonder daarbij volledig emotieloos te zijn. Daarnaast ontroert Martin Gore de zaal met de voor Depeche Mode niet erg typische pianoballad 'A Question Of Lust'.

Dáár zijn de klassiekers

Het recente album Spirit wordt in de Ziggo Dome goed vertegenwoordigd, onder andere door 'Where's The Revolution', waarmee Depeche Mode duidelijk maakt ernstig bezorgd te zijn over de staat van de wereld. Nadat de show ruim een uur bezig is, haalt Depeche Mode zijn klassiekers van stal. De armen gaan de lucht in bij de eerste klanken van synthpophit 'Everything Counts', een van de oudste nummers die deze avond gespeeld worden.

Zinderende finale

Het geluk van de Depeche Mode-fans kan niet op wanneer 'Enjoy The Silence' en 'Never Let Me Down Again' door de concertzaal galmen. Het feest wordt doorgetrokken in de toegift, met 'Personal Jesus' als zinderende finale. Als geheel is de show wat sober tegenover het optreden van de groep in 2013, maar getuige de vele springende en dansende concertbezoekers, heeft heel Depeche Mode-minnend Nederland desondanks een topavond.

Foto's: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie