Programma
BNNVARA

Componist Tom Holkenborg maakte de muziek voor de nieuwste Mad Max film

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Componist Tom Holkenborg maakte de muziek voor de nieuwste Mad Max film

Hij draait vanaf vandaag overal in de bioscoop: 'Furiosa: A Mad Max Saga'. Een film waar Nederlandse componist Tom Holkenborg de muziek voor componeerde. In Jan-Willem Start Op! vertelt hij hoe hij dat deed.

Tom, ook wel bekend als Junkie XL, is de componist van deze grote film. De wereldpremière was vorige week al in Engeland. “Daar was ik heel gespannen voor, 3500 man in de bioscoop en veel bekende mensen", vertelt Tom. Dit is vooral omdat hij voor het eerst al het geluid van de film heeft gemixt, niet alleen de muziek.

'Kon er heel lang over nadenken'

Het schrijfproces voor de muziek begint nadat de film er is. “Soms krijg je een script, soms een gesprek met de regisseur en soms krijg je de hele film al als eerste te zien", legt Tom uit. Het kan dan een hele tijd duren voordat de muziek ook daadwerkelijk klaar is. “Dat kan twee maanden duren, maar ook jaren." Wat meehelpt voor Tom is dat hij in 2014 al de muziek van de vorige Mad Max film heeft gemaakt en toen al wist dat er een vervolg zou komen. “Dus ik kon er heel lang over nadenken.”

Het belang van filmmuziek is groot, daarom vroeg Jan-Willem zich af of hij weleens de film zonder muziek heeft gekeken. “Dat gebeurt best wel veel”, antwoord Tom, “regisseurs doen dat, omdat ze zeker willen weten dat de beelden goed geëdit zijn. Door de muziek word je afgeleid en krijgen regisseurs het idee dat het wel goed is.”

Quote

“Bij elke film denk ik: ‘Waarom hebben we dit niet gedaan?”

Tom Holkenborg

De film krijgt tal van positieve recensies, maar toch ziet Tom nog ruimte voor verbetering. “Bij elke film denk ik: ‘Waarom hebben we dit niet gedaan of dat niet anders gedaan?’, maar daar leer je van.” Dat tekent een echte perfectionist, aldus Jan-Willem.

Wil je horen hoe de muziek van Junkie XL klinkt en het gesprek terugluisteren? Dan kan dat hier.

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem Start Op! iedere werkdag van 6.00 tot 9.00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie