Programma

Is hardlopen met milde klachten een slecht idee?

  1. Nieuwschevron right
  2. Is hardlopen met milde klachten een slecht idee?

Veel luisteraars zitten met vragen rondom het coronavirus. Jan-Willem Start Op presenteert daarom speciaal de 'grote coronavirus Q&A' met expert wetenschapsjournalist Diederik Jekel.

Op 15 maart werd door het kabinet besloten dat alle scholen en horeca voor drie weken hun deuren moeten sluiten. Dat geldt ook voor sport- en fitnessclubs, sauna's en seksclubs. Deze maatregelen werden gisteren, op 31 maart, verlengd tot en met 28 april. Uiterlijk een week voor deze datum zal bekend worden of deze maatregelen nogmaals worden verlengd.

Maatregelen

Luisteraar Frits stelt de vraag: "Wanneer deze maatregelen over een tijdje worden opgeheven en we met zijn allen weer massaal over straat gaan, dan gaat de besmetting toch gewoon door?" Daarop legt Diederik uit dat we op de betreffende datum heel goed moeten kijken naar de situatie op dat moment: "Hef niet alles in één keer op voordat we het virus onder controle hebben." Dat is volgens Diederik ook waarom Rutte gisteren zei dat we er niet vanuit kunnen gaan dat alles weer normaal wordt na 28 april. Het is in het verleden namelijk wel eens voorgekomen dat een grote griepepidemie een tweede golf kreeg. Dat moeten we volgens Diederik weten te voorkomen: "Steeds meer mensen raken straks immuun waardoor het virus minder makkelijk om zich heen kan slaan. Plus, hopelijk is er dan een vaccin. Tot die tijd moeten we qua regels kijken hoe we het leven weer een soort van op kunnen pakken, zonder het virus te laten winnen."

Hardlopen

Dennis vraagt via de app of hardlopen met milde klachten een slecht idee is. Hij hoest en niest niet, maar heeft alleen last van zijn keel. Diederiks antwoord daarop is duidelijk: "Niet doen." Op de site van de RIVM staat dat elke vorm van verkoudheidsklachten een reden is om thuis te blijven. Daar hoort ook hardlopen bij. "Stel je zweet en leunt perongeluk tegen een bankje aan waar even later een oud persoon op gaat zitten, is de kans groot dat hij het virus oploopt vanwege jouw zweet." Diederiks advies: "Ga niet op de site zoeken wat je wel nog kan doen, maar blijf gewoon thuis! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen."

Karretjes en mandjes in de supermarkt worden extra goed schoongemaakt. Maar hoe zit dat met beurtbalkjes bij de kassa? Beluister het hele interview hieronder:

​NPO RADIO 2 APP

Zit jij ook bomvol vragen rondom het coronavirus? Stuur ze dan in via de NPO Radio 2 app.

JAN-WILLEM START OP!

Je hoort Jan-Willem en Jeroen iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2 met Jan-Willem Start Op.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie