Programma

Waar blijven scheten als je ze binnenhoudt?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waar blijven scheten als je ze binnenhoudt?

Hedwig uit Almere heeft een vraag over winderigheid en dan specifiek over waar de windjes die je niet laat gaan blijven. Bureau Kijk in de Vegte zoekt het uit.

Darmfloratherapeut

"Wat gebeurt er als je een windje niet laat vliegen? De ene keer krijg ik namelijk ontzettende buikkrampen en de andere keer voel ik niets", vertelt Hedwig. Om de vraag te beantwoorden belt Jeroen naar Nienke Tode-Gottenbos. Zij is darmfloratherapeut en heeft het antwoord op Hedwigs vraag.

Opgeblazen

"Het is belangrijk om te weten dat je verschillende soorten scheten en winderigheid hebt", vertelt Tode-Gottenbos. "Harde die je niet ruikt, wijzen vaak op koolhydraten die niet in orde zijn of dat je veel suiker hebt gegeten. Als je die inhoudt kan dat voor spanning en een opgeblazen buik zorgen. Windjes die je niet hoort, maar wel ruikt, wijzen dan weer op de eiwitvertering die niet helemaal werkt. Als je die niet laat gaan... Het is een beetje een vies verhaal, maar dan ben je aan het rotten in je darmen."

Laat ze gaan

"Inhouden is nooit helemaal goed", vertelt Tode-Gottenbos. "Een deel van de afvalstoffen wordt wel weer opgenomen door het lichaam. Uiteindelijk poep je het dan gewoon weer uit, maar de lucht wordt niet per se opgenomen door het lichaam." Het mag misschien sociaal niet wenselijk zijn, maar gun je scheet de ruimte!

Waar blijven scheten als je ze binnen houdt?

Bureau Kijk in de Vegte
Dj: Jeroen Kijk in de Vegte
Elke zondag van 12.00 tot 14.00

Ster advertentie
Ster advertentie