Naar homepage
Programma

'Muziek wordt steeds droeviger'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Muziek wordt steeds droeviger'

Uit Duits onderzoek blijkt dat de popmuziek steeds droeviger wordt. De laatste veertig jaar zijn de hitlijsten er niet vrolijker op geworden. "Sinds de jaren zestig is het aantal pophits in mineur bijna verdubbeld", aldus Christian von Scheve.

Liedjes onder de loep

De Freie Universität Berlin legde zo’n duizend liedjes uit Amerikaanse hitlijsten onder een vergrootglas. Het gaat om nummer van 1965 tot 2009. Er werd gekeken naar het tempo van de nummer en of ze in majeur of mineur zijn geschreven.

Meer mineur, minder majeur

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat liedjes in mineur nu veel beter scoren dan in de jaren zestig. Dit geldt voor nummer met zowel een hoog als een laag tempo. Gezien het feit dat mineurnummers een droevig gevoel opwekken bij mensen stelt de universiteit dat de hitlijsten treuriger zijn geworden.

Complexe muziek van deze tijd

Overigens wilde Von Scheve niet meteen een negatief label op de maatschappij plakken omdat de muziek somberder wordt. Volgens hem heeft dat te maken met hoe we de wereld bekijken. We zien de wereld niet meer zo zwart-wit. Een beetje gecompliceerde muziek hoort daar bij.

Jan-Willem over het onderzoek in de Roodshow

Ster advertentie
Ster advertentie