Programma
BNNVARA

De Nederlandse invloed op Simply Reds megahit Fairground

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Nederlandse invloed op Simply Reds megahit Fairground

Na een paar jaar afwezigheid bestormt Simply Red in 1995 de hitlijsten met Fairground, een song geïnspireerd op Braziliaanse carnavalsmuziek. En met een verrassend Nederlands tintje.

In de jaren '80 maakt Simply Red, genoemd naar zowel het haar van zanger Mick Hucknall als de voetbalclub Manchester United, furore met pop- en soulhits over de hele wereld. De band scoort in Nederland met Holding Back The Years (1985), If You Don't Know Me By Now (1989) en Something Got Me Started (1991). Na een paar jaar afwezigheid wil Hucknall iets nieuws.

The Goodmen

De Brit wil een Braziliaans tintje verwerken in zijn nieuwe nummer en zoekt het daarom bij de Nederlandse houseformatie The Goodmen, een duo dat in 2014 onder de naam Chocolate Puma nog een bescheiden Top 40-hit scoort met Step Back. En wat zoekt een Britste popband op zoek naar Braziliaanse muziek nou bij een Nederlands dj-duo? Wel, The Goodmen gebruikten voor hun nummer Give It Up (1993) een drumpartij uit een song van de Braziliaanse Sérgio Mendes. En dat bleek precies het Braziliaanse sfeertje dat Hucknall nodig had.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Simply Red maakt tijdens het eerste couplet nog een subtiele verwijzing naar The Goodmen. Mick Hucknall zingt: "Let's make amends like all good men should". Toch netjes, al zullen Gaston Steenkist en René ter Horst van The Goodmen sowieso niet wakker hebben gelegen van hun sample in een wereldhit van Simply Red.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Simply Red in de NPO Radio 2 Top 2000

In de NPO Radio 2 Top 2000 vind je in de editie van 2022 vijf nummers van Simply Red terug. Fairground staat op 1849, maar het hoogste Simply Red-nummer is Holding Back The Years op 705.

Ster advertentie
Ster advertentie