Programma
KRO-NCRV

De Gouden Snaar van Fleetwood Macs John McVie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Snaar van Fleetwood Macs John McVie

Deze week gaat het in De Gouden Snaar over Fleetwood Macs John McVie.

De Engelse John McVie leert op zijn 14de trompet en gitaar spelen, maar hij merkt al snel dat er een overvloed is aan gitaristen. McVie besluit het over een andere boeg te gooien, schroeft de onderste snaren van zijn gitaar en speelt vanaf dat moment basgitaar. John Mayall is onder de indruk en vraagt hem al snel om zijn baan als belastinginspecteur op te geven. Samen nemen ze het invloedrijke album Bluesbreakers With Eric Clapton op.

Fleetwood Mac

Maar aan al het moois komt een einde. Eric Clapton vertrekt naar Cream en de drummer gaat er ook vandoor. En Mayall huurt daarop twee muzikanten in die McVie’s leven gaan veranderen: Peter Green en Mick Fleetwood. John vernoemt de jonge band naar hem en Mick Fleetwood; Fleetwood Mac is geboren.

De groep groeit snel aan populariteit, en tourt weleens met Christine Perfect. De zangeres en McVie vallen als een blok voor elkaar en trouwen al na 2 weken. Ze voegt zich bij de band en later sluit ook het stel Lindsey Buckingham en Stevie Nicks zich bij de groep aan. Samen zorgen ze voor en smaakvolle muzikale cocktail én een bingewaardige soapserie.

The Chain

Maar helaas. Het huwelijk loopt op de klippen. Christine Perfect schrijft Don’t Stop na de scheiding voor John, als een hart onder zijn riem. "Fleetwood Mac verovert er de wereld mee, met op de achtergrond John McVie", vertelt Emmely. "De bassist schrijft eigenlijk nooit mee aan de liedjes, behalve aan The Chain. En wat hij daar schrijft, wordt meteen een van de meest iconische baslijnen ooit."

Video niet beschikbaar

De Gouden Snaar

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies, waarin de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Snaar eert Emmely dit keer de beste bassisten in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassisten die besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie