Programma

Wat gebeurt er met mijn geld?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gebeurt er met mijn geld?

We hopen voor Giro555 zoveel mogelijk geld binnen halen om de slachtoffers van de ramp op Salawesi te helpen, maar wat doet Giro555 met dat geld?

Een aardbeving gevolgd door een tsunami zorgde op het eiland Sulawesi voor bijna 2.000 doden, 2.632 zwaargewonden, 5.000 vermisten en 62.659 ontheemden. In totaal hebben 1,5 miljoen mensen hulp nodig. De organisaties achter Giro555 slaan de handen ineen.

Hoe weet ik dat mijn donatie goed wordt besteed?

De organisaties achter Giro555 voldoen aan strenge eisen. Alle organisaties hebben het CBF-keurmerk. Ook hebben alle organisaties de leidende gedragscodes voor humanitaire hulp en goed bestuur ondertekend. Alle deelnemende organisaties rapporteren aan Giro555 over de noodhulp die ze verlenen. Giro555 verzamelt deze rapportages en plaatst ze op de website. Iedereen kan dus zien hoe het geld is besteed en hoeveel mensen zijn geholpen.

Is het ingezamelde geld alleen voor Sulawesi? En niet voor andere Indonesische eilanden?

Begin augustus werd Lombok door een aardbeving getroffen, en 2 oktober het eiland Sumba. Deze aardbevingen zijn ernstig maar van een andere schaal dan de aardbeving, gevolgd door een tsunami op Sulawesi. Een groter gebied en veel meer getroffenen, waarbij de cijfers elke dag nog oplopen. Overigens bieden verschillende Giro555-organisaties zelf wel noodhulp op Lombok.

Kan ik zelf hulp verlenen?

Alle hulporganisaties achter Giro555 werken via lokale partners. We vliegen zo min mogelijk mensen in. Ook hebben deze mensen training gehad om onder zeer zware omstandigheden te kunnen werken.

Kan ik behalve geld ook noodhulpgoederen geven?

Dat kan helaas niet. Inzamelen en vervoeren van goederen is duur en het ingezamelde goederen sluiten niet altijd aan op de lokale behoeften. Wij kopen zoveel mogelijk lokaal in. Zo stimuleren ze de lokale economie en besparen ze op transportkosten.

Wat gebeurt er met mijn geld?

Wat voor materialen worden daar uitgedeeld?

Nederland helpt Sulawesi

NPO Radio 2 steunt de actie hulpactie voor de slachtoffers van Sulawesi.

DONEER NU

Ster advertentie
Ster advertentie