Programma

Tijdcapsule: Turtlemania

  1. Nieuwschevron right
  2. Tijdcapsule: Turtlemania

Op 28 juli 1990 schreef het duo Partners In Kryme geschiedenis door de Britse Top 40 aan te voeren met 'n raphit. Wat gebeurde er verder in juli 1990?

Unicum

Het is een unicum als 'Turtle Power' van Partners In Kryme in 1990 op nummer 1 terechtkomt in Groot-Brittannië. In juli verstoten MC Keymaster Snow (James Alpern) en MC Golden Voice (Richard Usher) het nummer 'Sacrifice' van Elton John van de eerste plek. Daarmee scoort het tweetal de eerste Britse nummer 1-hit met een rapliedje. Pet Shop Boys-fans beweren echter dat 'West End Girls' in 1986 al de eerste is.

Tor!

Maar de zomer van 1990 staat niet alleen in het teken van de Ninja Turtles, want ook het Nederlands Elftal houdt de gemoederen bezig. De verwachtingen zijn hooggespannen nadat het EK in 1988 glansrijk gewonnen wordt. Oranje strandt in 1990 echter in de achtste finale in Milaan, waarin met 2-1 verloren wordt van West-Duitsland. Uiteindelijk wordt West-Duitsland wereldkampioen, wanneer Andreas Brehme in de 85e minuut het enige doelpunt scoort.

Die Mannschaft.jpg

Nooit meer tv

Wellicht komt het door het verlies van zijn geboorteland Argentinië in de finale van het WK of door de drugsschandalen rondom stervoetballer Diego Maradona, maar de huidige paus Franciscus stopt in juli 1990 met televisiekijken. In mei 2015 vertelt de kerkvader aan een krant dat hij op 15 juli 1990 voor het laatst voor de kijkbuis heeft gezeten en daarna de afstandsbediening voor goed aan de kant heeft gelegd.

Jorge Mario Bergoglio.jpg

Baywatch

We kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar misschien is het de serie Baywatch die de latere paus doet besluiten nooit meer naar de tv te kijken. Zelfs tijdens de zwoele zaterdagavonden van 1990 zitten mensen die RTL-Veronique (later RTL 4) kunnen ontvangen aan de buis gekluisterd om Pamela Anderson drenkelingen uit het water te zien vissen in haar strakke rode badpak. David Hasselhoff heeft tegelijkertijd een succesvolle zangcarrière in de net herenigde Duitslanden.

Pamela Anderson (Baywatch).jpg

Hittegolf

Het weer in Nederland was een kwart eeuw geleden aanzienlijk beter dan nu. Op 26 juli 1990 start een hittegolf die tien dagen aanhoudt, tot en met 4 augustus. Op die laatste dag wordt de hoogste temperatuur van dat jaar gemeten, namelijk 35,3 graden. In totaal worden er drie tropische dagen gemeten. Het is de eerste hittegolf die Nederland treft sinds de zomer van 1983. De volgende is in juli 1994.

Weerkaart Nederland 28 juli 1990 (De Bilt).png

Turtlemania

Menig kind gaat in 1990 vol spanning naar de bioscoop om te kijken naar Teenage Mutant Ninja Turtles, een van de blockbusters van die zomer. Turtlemania is dan op zijn hoogtepunt, vooral dankzij de populaire tekenfilmserie rondom de pratende schildpadden. Het speelgoed van het vechtende viertal is niet aan te slepen. Het is tevens de laatste film waaraan Muppet Show-bedenker Jim Henson meewerkt. Hij overlijdt in mei van dat jaar. De originele Turtles-strip uit 1984 is een hommage aan de Marvel-comics Daredevil en New Mutants.

Jim Henson & Teenage Mutant Ninja Turtles.jpg

Ster advertentie
Ster advertentie