Programma
KRO-NCRV

Jeukende ogen en loopneuzen: pollen zijn er door klimaatverandering 'eigenlijk alleen in december niet'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeukende ogen en loopneuzen: pollen zijn er door klimaatverandering 'eigenlijk alleen in december niet'

Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten: de pollenpiek zal dit jaar fors toenemen. Ruud de Wild belt met dokter Felicia Smits over wanneer het hooikoorts seizoen nou precies begint, de ellende eindigt en wat je kunt doen om je te wapenen tegen de ronddwarrelende pollen.

"Uit een nieuwe studie blijkt dat het pollenseizoen echt eerder is gestart dit jaar", vertelt de plastisch chirurg. "En vooral in januari en februari kwamen er mensen met klachten. De piek is hoger en hij duurt veel langer."

Neusspray, pilletjes en immunotherapie

En dat is vervelend als je last hebt van een loopneus of jeukende ogen. Maar het kan ook voor veel vervelendere klachten zorgen: "Het niet goed concentreren op werk door vermoeidheid, heel slecht slapen, hoofdpijn tot aan hoesten, benauwdheid en astmatische bronchitis toe. Daarom is het volgens de arts belangrijk dat we hooikoorts serieus nemen. "Vaak wordt de impact ervan toch onderschat wordt een beetje lullig over gedaan."

Ben je allergisch voor noten, dan kun je die nog relatief eenvoudig vermijden door etiketten te lezen en ingrediënten te controleren. Maar bij pollen is het ontwijken van het allergeen een stuk lastiger. "Dus dan is het voornamelijk symptoombestrijding, door neusspray en pilletjes te nemen dat je niet die allergische reactie meer aanmaakt", vertelt Smits. Tot mondkapjes kun je je beter niet wenden. "Volgens mij zijn die kapjes wel redelijk bewezen dat dat geen zak helpt."

Wat wel lijkt te helpen, is immunotherapie. "Dat richt zich echt op de oorzaak van de allergische reactie. Dan kijken ze dus naar het immuunsysteem en proberen ze die een beetje uit te doven, zodat als je wat stuifmeel in je neus krijgt je daar niet meer direct op reageert."

11 maanden pollen

Mocht dit klinken als veel gedoe voor seizoensgebonden klachten, dan heeft Smits slecht nieuws. Want de pollen zijn er "eigenlijk alleen in december niet", vertelt de arts. "Dat heeft wel een beetje met de klimaatverandering te maken. Het is gewoon allemaal wat warmer aan het worden. Heel veel bomen die beginnen dan al in februari en bepaalde grassen kunnen tot november stuifmeel losmaken."

Het hele gesprek over de pollenpiek luister je hieronder:

De Wild In De Middag

Van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur hoor je op NPO Radio 2 De Wild In De Middag met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie