Programma
BNNVARA

Kees van der Spek zoekt veel muziek eigen tv-programma's zelf uit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees van der Spek zoekt veel muziek eigen tv-programma's zelf uit

Kees van der Spek blijkt een echte muziekliefhebber te zijn. In Jan-Willem Start Op! vertelt hij hoe hij muziek gebruikt om zijn programma’s verdieping te geven.

Elke week hangt er een mystery guest aan de lijn in Jan-Willem Start Op! en proberen Jan-Willem en Jeroen aan de hand van vijf favoriete nummers te raden wie de BN'er in kwestie is. Deze week kregen ze als hints: Leonard Cohen's Famous Blue Raincoat, Under the Milky Way van The Church, Gloria van U2, Cloudbusting van Kate Bush en Twist in My Sobriety van Tanita Tikaram. Het zijn de favorieten van journalist en Wie is de Mol?-kandidaat Kees van der Spek. Een onverwachte mystery guest voor de radio-dj's. "Wat leuk dat je hieraan meedoet", reageert Jan-Willem verbaasd. "Ik kan me voorstellen dat je interviews mijdt omdat iedereen begint over Wie is de Mol?"

The Church in Zuid-Afrika

“Ik doe zelf de edit van mijn programma’s”, vertelt Kees. Zijn vijf favorieten nam hij mee naar de editset. "Deze heb ik als achtergrondmuziek gebruikt in mijn programma's.” Zo heeft hij The Church een paar jaar geleden gebruikt voor een aflevering in Zuid-Afrika. “Ik ben onderweg met iemand die 8 ton kwijt is en daardoor niet van zijn pensioen kan genieten, de kwelgeest zit in Zuid-Afrika mooi weer te spelen van zijn geld.”

'Ik probeer altijd wel een linkje te vinden met de inhoud'

Ook Tanita Tikaram kwam terug in één van zijn programma's. “Dit hebben we gebruikt onder Graf Zonder Naam”, legt Kees uit. Het nummer is te horen in een aflevering over een Russische zwerver die overleed en waarvan Kees op zoek ging naar de familie in Amsterdam. “Twist in My Sobrierty, nuchterheid weet je wel. Ik probeer altijd wel een linkje te vinden met de inhoud.”

Kijk hier het gesprek terug:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op! iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie