Programma

Kan je nog knuffelen met je huisdier in coronatijd?

  1. Nieuwschevron right
  2. Kan je nog knuffelen met je huisdier in coronatijd?

Is het nog wel zo slim om met je huisdier te knuffelen in deze coronatijd? Of moeten we oppassen met onze huisdieren? Dierenarts Martijntje van der Veer weet hoe het zit.

Vorige week werd bekend dat er corona is uitgebroken op een nertsenfokkerij in Nederland. Eén van de medewerkers is mogelijk besmet geraakt vanwege een zieke nerts. Shay vraagt zich af hoe groot de kans is dat corona kan worden overgedragen van dier op mens, want ze geniet nogal van het aaien van honden in het park. Martijntje legt uit dat dieren wel daadwerkelijk corona kunnen krijgen, maar dat een hond aaien nog prima kan. "De kans op besmetting is groter van mens op dier dan andersom. De kans dat jij het doorgeeft aan je huisdier is slechts aanwezig als je Covid hebt gehad of enkele verschijnselen toont", vertelt Martijntje. Haar advies is dan ook om afstand te nemen van je huisdier en ze niet te knuffelen bij lichte klachten. "Ook al is de kans klein, ben je neusverkouden of hoest je veel, dan zou ik innig knuffelen zeker afraden."

Dierensymptomen

Volgens Martijntje ervaren dieren niet zulke heftige symptomen als mensen. "Dieren krijgen te maken met milde klachten. Symptomen als luchtweginfecties, niezen, hoesten en soms zelfs diarree kunnen voorkomen", legt Martijntje uit. Anders dan bij mensen is dat er nog geen dieren zijn overleden aan het virus, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan gebeuren. "Wat niet is, kan altijd nog komen", vertelt Martijntje.

Wil je het hele gesprek terughoren? Beluister het interview hieronder:

SHAY!

Je hoort Shay iedere zaterdagnacht tussen 0:00 en 2:00 uur op NPO Radio 2 met SHAY!

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie