Programma

De plekken op deze albumhoezen kun je in het echt bezoeken

  1. Nieuwschevron right
  2. De plekken op deze albumhoezen kun je in het echt bezoeken

De hoes van een album is bijna net zo belangrijk als het album zelf. Het is hetgeen wat ervoor zorgt dat je een plaat in één keer herkent. Dit geldt misschien nog wel meer voor albumhoezen die niet in een studio, maar op echte plekken zijn gefotografeerd.

Heb je binnenkort een stedentrip gepland staan en wil je een iconische plaats bezoeken? Of heb je juist geen zin om de wereld over te reizen om albumhoezen in real life te spotten? Dan kun je natuurlijk ook gewoon Google Maps erbij pakken. Dit zijn een aantal beroemde albumhoezen en waar je ze in het echt kunt vinden.

1. Bob Dylan - The Freewheelin’ Bob Dylan

Deze eigenlijk doodnormale straat is het canvas voor Bob Dylan's The Freewheelin' Bob Dylan. Op de foto loopt hij met zijn toenmalige partner Suze Rotolo precies op de hoek van Jones Street en West 4th Street in New York, vlakbij hun appartement. Als je in de voetsporen van Dylan wil treden, is deze straat zeker een bezoekje waard als je ooit in New York bent.

2. Pink Floyd – Animals

Zanger Roger Waters koos voor de cover van Animals voor een foto van het Battersea Power Station. Dit gebouw staat langs de Theems in Londen, nabij Battersea. Opvallend detail aan de cover: het vliegende varken, dat ook wel bekend stond als een bekend beeld van de band. Het gebouw vatte later vlam en moest gerenoveerd worden.

3. Oasis - (What's The Story) Morning Glory?

Voor deze plaat kozen Liam en Noel Gallagher voor een straatbeeld van Soho's muziek-walhalla Berwick Street. De straat stond bekend om zijn vele populaire vinylwinkels. Nog steeds zitten er meerdere van deze winkels gevestigd in de straat. De mannen die elkaar tegemoet lopen op de omslag zijn DJ Sean Rowley en de producer van (What's The Story) Morning Glory?, Owen Morris.

4. BLØF - Alles Blijf Anders

Je hoeft niet voor alle albumhoezen naar het buitenland te gaan. Voor Alles Blijf Anders kun je gewoon de trein pakken. Het gebouw op de cover van het album van BLØF is namelijk Radio Kootwijk in Apeldoorn. Het gebouw werd vroeger gebruikt als zendstation. Daarna fungeerde het jarenlang als festivallocatie voor onder andere festival Grasnapolsky. Het gebouw nu is een Rijksmonument.

5. Mumford & Sons - Sigh No More

Wie het bekende décor van Mumford & Sons in het wild wil spotten, hoeft niet ver buiten het centrum van Londen te treden. De mannen zijn namelijk in de etalage van een plaatselijke meubelwinkel aan de Kings' Road in Londen gestapt voor de albumhoes van Sigh No More.

6. The Beatles - Abbey Road

Natuurlijk mag hij niet ontbreken in deze lijst: de albumhoes van Abbey Road van The Beatles. Het is hét plaatje waarmee John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr steevast worden afgebeeld. Door de albumhoes is het zebrapad een enorme toeristische trekpleister geworden. Benieuwd naar het verhaal achter deze albumhoes? Je checkt het hier.

Foto omslag: albumcover

Ster advertentie
Ster advertentie