Programma
PowNed

Ilja Gort hoopt op 'evolutie' kartonnen wijnfles: 'Dat glas moet stoppen'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Ilja Gort hoopt op 'evolutie' kartonnen wijnfles: 'Dat glas moet stoppen'

In Frankrijk wordt gebroken met eeuwenoude tradities door wijnboeren. Er wordt namelijk voor het eerst wijn verkocht in een kartonnen fles. Dat voelt misschien als vloeken in de kerk, maar het heeft wel degelijk een goede reden, legt Ilja Gort uit in De Wild In De Middag.

"Het moet. Het moet gewoon gebeuren", vertelt schrijver, wijnboer en presentator Ilja Gort. "Dat glas moet stoppen. Dat is zo milieuvervuilend. Dat is vreselijk. Zelfs met al die glasbakken - dat is op zich een heel goed initiatief - maar om het glas te recyclen, moet het op hoge temperatuur gesmolten worden, dat vreet energie."

In de kinderschoenen

En een milieuvriendelijk alternatief zou de kartonnen fles kunnen zijn. Maar het concept staat in de kinderschoenen. Het prototype is, zoals bij alle eerste versies van nieuwe, groenere producten, nog lang niet waar het moet zijn, vertelt Gort. "Maar toch moet het gebeuren. Je moet die evolutie door."

Wijn verkopen in karton is natuurlijk niet nieuw, in de supermarkt kun je al jaren wijn in pakken kopen. "Maar dit zijn dus flessen van een bepaald soort karton", legt Gort uit. De wijnkenner heeft zelf ook met het nieuwe materiaal geëxperimenteerd, maar hij liep tegen een groot probleem aan: wijn in een kartonnen fles is hooguit 3 maanden houdbaar. "En dan krijg je een kartonsmaak", vertelt Gort. "Als dat getackeld wordt, dan heb je een fantastische uitvinding. Dus ik zou zeggen: ga ermee door en blijf experimenteren totdat je het ei van Columbus hebt gevonden."

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister hieronder het fragment terug:

Ilja Gort: 'In Frankrijk wordt voor het eerst wijn in kartonnen fles verkocht'

De Wild In De Middag

Van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur hoor je op NPO Radio 2 De Wild In De Middag met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie