Programma

Lenny Kravitz over drummer Cindy Blackman: 'Je moet nu naar L.A. komen!'

  1. Nieuwschevron right
  2. Lenny Kravitz over drummer Cindy Blackman: 'Je moet nu naar L.A. komen!'

In het Gouden Trommelvlies zet Emmely de Wilt de schijnwerpers op de grootste drummers ter wereld. Dit keer gaat de vlag uit voor Cindy Blackman.

Cindy Blackman wordt in 1959 geboren en groeit op in een gezin waar muziek altijd te horen is. De vader van Cindy houdt van jazz, haar moeder is meer fan van klassieke muziek en haar oudere zus is dol op Miles Davis, The Beatles en nog veel meer. "Naast haar liefde voor muziek ontwikkelt Cindy een voorliefde voor haar favoriete instrument: een drumstel", vertelt Emmely.

Sparen voor een drumstel

Helaas krijgt ze geen drumstel van haar ouders, dus besluit de jonge Cindy zelf maar geld te sparen door te gaan oppassen op buurtkinderen. "Haar kale tienerkamer ziet er als volgt uit: een matras op de vloer, honderden platen, een platenspeler en midden in de kamer een drumstel", vertelt Emmely. "In de jaren zestig was het eigenlijk not done als vrouwen aan het drummen waren, maar gelukkig heeft Cindy zich hier nooit door laten weerhouden."

Het jazztalent van de toekomst

"In het New York van de jaren tachtig wordt Cindy Blackman gezien als het jazztalent van de toekomst", vertelt Emmely. Daar komt verandering in zodra ze in 1993 een telefoontje krijgt van Lenny Kravitz die een drummer zoekt om mee te touren. Via de telefoon drumt ze een beetje voor hem en Lenny kan alleen maar roepen: "Je moet nu naar L.A. komen!"

Zo geschiedde en niet veel later speelt Blackman samen met Lenny Kravitz in de show van David Letterman:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het nummer Are You Gonna Go My Way werd het begin van een samenwerking tussen Lenny en Cindy die maarliefst vijftien jaar mocht duren. Naast haar werk met Lenny Kravitz is Cindy ook te horen op albums van onder meer Joss Stone. In september 2020 maakte ze haar eigen album Give The Drummer Some, waarvoor ze heeft samengewerkt met niemand minder dan Carlos Santana, de twee zijn al ruim tien jaar getrouwd, ze heet dus officieel ook Cindy Blackman Santana.

Luister het fragment in Het Oor Wil Ook Wat hieronder terug:

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag tussen 10:00 en 12:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie