Programma
KRO-NCRV

Tom 'T-Bone' Wolk verruilde de accordeon voor de basgitaar

foto: Paweł Zawiślak - Pinterest
  1. Nieuwschevron right
  2. Tom 'T-Bone' Wolk verruilde de accordeon voor de basgitaar

Afgelopen week is Het Oor Wil Ook Wat weer in de lijst gaan speuren om de allerbeste bassisten te vinden. Deze week kwamen ze uit bij Tom "T-Bone" Wolk, met een herkenbaar spel en vergelijkbare naam, mag hij absoluut niet ontbreken in De Gouden Snaar!

Tom “T-Bone” Wolk is geboren op december 24, 1951 in New York. De meeste baslegendes beginnen hun avonturen op een gitaar of een bas, maar Tom niet - zijn muzikale carrière begon op de accordeon. Op 12-jarige leeftijd deed hij mee met een kampioenschap accordeon in de staat New York en won deze ook!

Daarna werd hij snel beïnvloed door onder andere The Beatles, Paul McCartney en James Jamerson om de basgitaar te gaan spelen. Al snel mocht hij in verschillende bars spelen en ontmoet hij gitarist G.E. Smith. Hij heeft Tom de bijnaam “T-Bone” gegeven, omdat zijn sounds en spel leken heel erg op de legendarische gitarist T-Bone Walker. Hij deed veel solo’s op zijn basgitaar achter het hoofd en Wolk heeft daarnaar gekeken.

Toen hij bezig was met audities voor Hall & Oates, die onder andere bekend staan om hun hit Maneater, als vaste bassist, had Wolk ook al een gouden plaat te pakken. Hij heeft geholpen bij het nummer The Breaks van Kurtis Blow, je hoort duidelijk de invloed van zijn spel in het nummer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The road to succes

Uiteindelijk kent de muziekwereld zijn sounds en mag hij veel samenwerkingen doen en wordt hij veel ingehuurd. Niet alleen voor zijn bas wordt hij ingehuurd, ook voor zijn gitaarspel en accordeon. Voor elk instrument en elk genre was T-Bone de perfecte persoon voor. Daarbij werd hij ook een vast lid van de huisband van Saturday Night Live.

Helaas is onze T-Bone niet meer onder ons. Hij kreeg in 2010, op 58-jarige leeftijd een hartaanval. Ondanks dat hij er niet meer is, zullen wij zijn spel niet snel vergeten. Welkom in de lijst der lijsten, De Gouden Snaar.

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie