Programma

Wanneer zijn mondkapjes betrouwbaar?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wanneer zijn mondkapjes betrouwbaar?

Veel luisteraars zitten met vragen rondom het coronavirus. Jan-Willem Start Op presenteert daarom speciaal de 'grote coronavirus Q&A' met expert wetenschapsjournalist Diederik Jekel.

Vanaf 1 juni is het verplicht om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. De medische mondkapjes zijn uitsluitend voor de zorg, wat betekent dat we zelf aan de knutsel moeten. Maar is dit geen schijnveiligheid? Jan-Willem en Jeroen zoeken contact met wetenschapsjournalist Diederik Jekel.

Mondkapjes

Een paar weken geleden was het advies om niet te beginnen aan het maken van eigen mondkapjes. Nu zit er niks anders op. Als we de economie weer opengooien, wordt het drukker in het openbaar vervoer. Het wordt dan onmogelijk om anderhalve meter afstand te bewaren. "Wanneer dit gebeurt, is een eigen geknutseld mondkapje beter dan niks", vertelt Diederik. "Baat het niet, dan schaadt het niet." Diederik legt uit dat het belangrijk is om deze kapjes zo goed mogelijk schoon te houden en te wassen. Het principe van het kapje is dat het voorkomt dat je anderen besmet, niet zo zeer om zelf niet besmet te raken. "Een zelfgemaakt mondkapje zal het virus nooit 100% tegen kunnen houden, maar we moeten wat", vertelt Diederik.

Waarom kunnen de tenniscompetities niet worden hervat? Beluister het gesprek met Diederik Jekel hieronder:

NPO RADIO 2 APP

Zit jij ook bomvol vragen rondom het coronavirus? Stuur ze dan in via de NPO Radio 2 app.

JAN-WILLEM START OP!

Je hoort Jan-Willem en Jeroen iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2 met Jan-Willem Start Op.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie