Programma

Wie zijn... The Roots?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wie zijn... The Roots?

Misschien heb je The Roots zien staan op het affiche van North Sea Jazz, maar weet je niet wie het zijn. We stellen ze aan je voor.

Naam: Ahmir Thompson (alias ?uestlove) en Tariq Trotter (alias Black Thought)
Geboren: 20 januari 1971 (Ahmir) en 3 oktober 1971 (Tariq), beiden in Philadelphia
Opleiding: School voor Uitvoerende Kunsten (beiden), Journalistiek (Tariq)
Beroep: Fulltime muzikanten

Wie zijn The Roots?

Voor het prille begin van hiphopgroep The Roots moeten we terug naar 1989, wanneer Ahmir Thompson en Tariq Trotter elkaar ontmoeten op hun opleiding voor de podiumkunsten. De twee raken bevriend en vermaken voorbijgangers in de straten van Philadelphia met hun liedjes, Ahmir als trompettist en Tariq als rapper. Het eerste volwaardige optreden is op hun school, onder de naam Radio Activity. Daarna verandert de bandnaam nog naar Black To The Future, The Square Roots en uiteindelijk The Roots. Debuutalbum Organix verschijnt in 1993.

Waar kennen we ze van?

Het duo wordt als snel uitgebreid tot een collectief aan wisselende muzikanten, zoals beatboxer Rahzel, sessiemuzikant James Poyser en toetsenist Scott Storch. De grote doorbraak komt in 1999 met het album Things Fall Apart, dat in Nederland een klein hitje voorbrengt in de vorm van 'You Got Me', waarbij Erikah Badu het refrein zingt. De grootste hit volgt vier jaar later, 'The Seed 2.0' met Cody Chesnutt. Daarna volgen albums met John Legend, Betty Wright en Elvis Costello. Ook is The Roots de huisband van talkshowhost Jimmy Fallon.

Waarom staan ze op North Sea Jazz?

Dit jaar heeft The Roots niks te verkopen, want er is geen nieuw album. De groep staat de laatste twee jaar vooral in de aandacht vanwege diens muzikale bijdrage aan Jimmy Fallons talkshow, waar The Roots uitgebreid de kans krijgt zijn vaardigheden te etaleren. Gedurende de energieke liveshow van The Roots krijg je een dampende portie hiphop voorgeschoteld, aangevuld met smeuïge soul, een vleugje jazz en nog wat genres in de blender. Een smakelijk geheel van één de beste livebands die je dit jaar gaat zien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Roots is op vrijdag 8 juli te zien op North Sea Jazz in de Nile-zaal, van 21.45 uur tot 23.00 uur.

NPO Radio 2 live vanaf North Sea Jazz
Vrijdag 8 t/m zondag 10 juli
Kijk mee via de livestream
#NPORadio2 #NSJ16


Ster advertentie
Ster advertentie