Programma

Presentatieteam Eurovisie Songfestival bekend

  1. Nieuwschevron right
  2. Presentatieteam Eurovisie Songfestival bekend

Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit presenteren de twee halve finales en finale van het Eurovisie Songfestival 2020. Dat maken NPO, NOS en AVROTROS vandaag bekend.

De drie presentatoren openen, vanuit Rotterdam Ahoy, voor zo’n 180 miljoen kijkers de drie live shows, interviewen de artiesten in de greenroom en leiden de puntentelling. “Met dit presentatie-trio kiezen we in de eerste plaats voor drie mensen met een enorme dosis presentatietalent, die ook nog eens allemaal hun carrière begonnen als artiest,” zegt Sietse Bakker, Executive Producer Event van het Eurovisie Songfestival 2020.

Chantal Janzen maakt uitstapje naar NPO

De ervaren Chantal Janzen is een verrassende naam, hoewel veel kenners haar vooraf als favoriet en topkandidaat voor de klus beschouwden. De RTL-ster, die dit jaar nog werd verkozen tot beste tv-presentatrice op het Gouden Televizier Gala, maakt voor het Eurovisie Songfestival dus een uitstapje naar het publieke net. “Chantal Janzen is één van de meest talentvolle presentatrices van Nederland met ruime ervaring in grote live amusementshows in binnen- en buitenland” zegt Sietse Bakker. “We hebben er heel bewust voor gekozen ons ook open te stellen voor talent van buiten de publieke omroep. Want hoezeer het Eurovisie Songfestival ook verbonden is aan de publieke omroep, het is onze ambitie om Europa het beste van Nederland te laten zien,” vult hij aan.

Edsilia Rombley na twee deelnames nu presentatrice

Edsilia Rombley vertegenwoordigde Nederland in 1998 op het Eurovisie Songfestival met Hemel & aarde, waarmee ze een vierde plek behaalde. In 2007 deed ze voor een tweede keer mee met On Top of the World. Ook gaf ze twee keer de punten namens ons land. In 2009 presenteerde Edsilia het eerste seizoen van Beste Zangers van AVROTROS. Dit jaar vertolkte ze de rol van Maria in The Passion en presenteerde ze Eurovision in Concert, wat ze ook in 2020 doet. “Twee keer Eurovisie Songfestival, twee keer de puntentelling, twee keer Eurovision in Concert, en dan is ze ook nog eens één van de meest authentieke en eigenzinnige artiesten die ons land rijk is. De songfestival fan community heeft Edsilia in het hart gesloten en daarmee behoeft de keuze voor Edsilia als één van onze drie presentatoren verder weinig toelichting,” zegt Sietse Bakker.

Jan Smit van commentator naar presentator

Jan Smit verzorgt sinds 2011 het Nederlandse commentaar bij het Songfestival. Op tv presenteert hij al jarenlang Beste Zangers. Sietse Bakker: “Met de keuze voor Jan Smit kiezen we voor een internationaal ervaren artiest en presentator die de afgelopen negen jaar als vaste songfestival-commentator naast Cornald Maas heeft laten zien een groot ambassadeur van het festival te zijn. Daarnaast maakt Jan deel uit van de selectiecommissie bij AVROTROS die jaarlijks gaat over de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival. Jan is toegankelijk, authentiek en houdt z’n hoofd koel tijdens grote live shows - precies de kwaliteiten die we nodig hebben om de presentatie van het Eurovisie Songfestival persoonlijker te maken.”

Het Eurovisie Songfestival vindt plaats op 12, 14 en 16 mei 2020.

Foto omslag: AVROTROS

Ster advertentie
Ster advertentie