Programma

Wat betekent het verontrustende klimaatrapport voor Nederland?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent het verontrustende klimaatrapport voor Nederland?

Meteoroloog Maurice Middendorp was vandaag te gast in Annemiekes A-Lunch. Hij vertelt over de inzichten van het nieuwe IPCC klimaatrapport.

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) heeft vandaag een langverwacht nieuw rapport gepubliceerd, waaruit blijkt dat er drastische en grootschalige maatregelen nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Maurice Middendorp, weerman met een Master in Meteorologie, vertelt wat er in het nieuwe klimaatrapport staat en wat de mogelijke impact voor Nederland kan zijn.

Zeespiegel twee meter omhoog

Het rapport wordt samengesteld door 134 wetenschappers uit een werkgroep van de Verenigde Naties. Zij hebben het klimaat van de afgelopen jaren op een rijtje gezet. "Dat rapport liegt er niet om", volgens Maurice. "er staan wel verrassende dingen in, ook voor mij. In het tempo waarin het nu gaat, kan het bijna niet anders dan dat dit door de mens komt." Wij als mens doen een enorme duit in het zakje en dat heeft grote gevolgen. "Het hangt er vanaf hoe snel we gaan handelen [...], maar in het meest extreme scenario kunnen we aan het eind van deze eeuw een stijging van de zeespiegel krijgen van twee meter." Als onze dijken niet zodanig verhoogd worden, kan dit grote gevolgen hebben.

Luister hieronder het gesprek verder:

Annemiekes A-Lunch

Je hoort Annemiekes A-Lunch met Annemieke Schollaardt iedere werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 2.

Omslagfoto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie