Programma
KRO-NCRV

Liberty DeVitto drumde Billy Joel naar grote successen

foto: YouTube screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. Liberty DeVitto drumde Billy Joel naar grote successen

Liberty DeVitto was 30 jaar lang de drummer in de band van Billy Joel. In Het Gouden Trommelvlies bracht Emmely de Wilt een ode aan deze succesvolle slagwerker.

Liberatori, ofwel Liberty DeVitto is van Italiaanse afkomst. Hij wordt in 1950 geboren in New York. DeVitto volgt geen drumlessen en leert zichzelf drummen na het zien van The Beatles bij de Ed Sullivan Show in februari 1964. Hij oefent mee met zijn favoriete platen, en leert op die manier de basis van het drummen.

Mooie samenwerking

In de tweede helft van zijn tienerjaren haakt Liberty aan bij lokale bands. In deze tijd komt hij Billy Joel regelmatig tegen. Wanneer de zanger een drummer met een New Yorks gevoel zoekt, wijst zijn music director hem direct op DeVitto. De samenwerking die ze aangaan zal 30 jaar duren. Liberty komt terecht in The Lords of 52nd Street, de band die van 1967 tot 1981 Billy Joel support. Een periode waar vele hits zoals My Life, Vienna, Uptown Girl en Just the Way You Are elkaar opvolgen. Bij al die hits zit Liberty DeVitto achter het drumstel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Abrupt einde

Na 30 jaar drummen in de band houdt het ineens op voor Liberty. Nieuws dat voor hem nogal onverwacht kwam. DeVitto omschrijft het als 30 jaar in een bubbel geleefd te hebben, alles kunnen doen en kopen wat hij wilde, totdat het ineens weg was. Het is nooit duidelijk geweest waarom deze samenwerking zo abrupt tot zijn einde kwam. Uiteindelijk leidt de situatie zelfs tot een rechtszaak waar beide mannen dan toch maar besluiten de zaak te laten vallen.

Liberty blijft niet stilzitten na zijn periode bij Billy Joel. Hij start namelijk zijn eigen stichting Little Kids Rock op, een organisatie die muziek aan de man brengt bij achtergestelde kinderen in de Verenigde Staten. Daarnaast treedt hij ook nog altijd op met The Lords of 52nd Street.

Benieuwd naar het hele verhaal? Bekijk hieronder de video.

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie