Programma

Vragen na reanimatie EK-duel: wat moet je zelf doen?!

  1. Nieuwschevron right
  2. Vragen na reanimatie EK-duel: wat moet je zelf doen?!

De schokkende beelden van de reanimatie bij het EK-duel riepen bij velen dezelfde vraag op. Wat moet je zelf in zo'n situatie doen? IC-verpleegkundige Yvonne Herkelmans legt het in Jan-Willem Start Op uit.

Het was flink schrikken zaterdagavond toen de Deense voetballer Christian Eriksen tijdens de voetbalwedstrijd op de grond viel en bleef liggen. Op televisie was te zien hoe Eriksen gereanimeerd werd. Dit zorgde dit weekend voor een stormloop op reanimatiecursussen. Jan-Willem en Jeroen hebben on air al eens een reanimatiecursus gehad. "Het stomme is, terwijl ik zat te kijken. Ik schrok me ook te pletter, net als iedereen die keek. Dacht ik meteen: 'Ik weet niet meer wat ik zou moeten doen, terwijl jij ons dat toen hebt uitgelegd", vertelt Jan-Willem.

Roep om hulp

Helemaal niet gek, volgens IC-verpleegkundige Yvonne. "Dit is ook waarom wij verpleegkundigen in het ziekenhuis de cursus één keer per jaar geven", legt Yvonne uit. Simpelweg om het routine te maken. Wat je moet doen als je op het station opeens iemand in elkaar ziet zakken? "Roep in ieder geval hulp en zeg dat het om een reanimatie gaat. Zodat je in ieder geval niet alleen staat, want alleen doe je niet zoveel", legt Yvonne uit. "Kijk of het slachtoffer nog ademt en ga dan in ieder geval starten met reanimeren als hij niet ademt."

Check hieronder de volledige uitleg van Yvonne:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: EPA / Catherine Ivill

Ster advertentie
Ster advertentie