Programma

Wie is de uitvinder van WC-papier?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wie is de uitvinder van WC-papier?

Oude kranten of hard papier... Vroeger was wc-papier nog helemaal niet aan de orde, maar welk persoon heeft daar verandering in gebracht? Bureau de Wilt ging op onderzoek uit.

Filosoof Jaffe Vink weet gelukkig alles over wc-papier. "1857 is het ontworpen door Joseph Gayetty in New York", vertelt Vink. "Daarvoor ging het met oude kranten en tijdschriften, maar Gayetty vond die oude kranten met hun drukinkt een smerig gif. Hij zei: 'Het was gevaarlijk voor de gevoelige lichaamsdelen'." De kranten waren destijds veel viezer en er was tevens alleen hard papier. "De bomen werden vermalen tot houtpulp en daar voegde hij een speciaal plantensap aan toe", vertelt Vink.

Medicinaal papier

"Iedereen was preuts, dus hij verkocht het als medicinaal papier. Het was in losse vellen te koop. 500 vellen voor 0,50 cent", aldus Vink. "Ik weet niet of het goedkoop of duur was, maar het was te duur. Het medicinale papier was geen succes, want oud papier was gratis. Het mislukte volkomen." Ruim dertig jaar later komt geperforeerd toiletpapier op de markt, maar helaas lukt het toen nog niet om alle houtsplinters weg te werken. Super zacht was het dus niet. Wanneer ontstond het zachte wc-papier zoals wij het nu kennen? Je hoort 't hieronder:

Wie is de uitvinder van WC-papier?

Bureau de Wilt

Je hoort Bureau de Wilt iedere zondag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie