Programma

Psycholoog Martin Appelo over wat de coronacrisis doet met mensen

  1. Nieuwschevron right
  2. Psycholoog Martin Appelo over wat de coronacrisis doet met mensen

Voor de laatste aflevering van de Op z'n Kop Zomertour reizen Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen naar Groningen voor een gesprek met psycholoog Martin Appelo. Hoe kijkt hij aan tegen de coronacrisis? En wat doet het met de menselijke geest?

"Mensen worden gedreven door sociale druk, bewegen mee met de meerderheid waar ze toe behoren", legt Appelo uit. ''In het begin droeg ik ook geen mondkapje, maar ik werd zo moe van ruzie moeten maken dat ik hem maar heb opgedaan. We wijken allemaal onder sociale druk."

Reptielenbrein

Volgens Appelo is het zo dat als er angst is voor een vijand, we allemaal in ons 'reptielenbrein' schieten. "Ons brein is dan bereid om een leider te volgen. Zoals Rutte aan het begin van de crisis, totdat mensen na een tijdje begonnen te denken 'waar is dat gevaar dan?'. Mensen laten zich dan minder onderdrukken door maatregelen."

Veilige omgeving

Appelo denkt dat er twee groepen mensen zijn. De ene groep volgt braaf de regeltjes en de andere niet: "Mensen die in hun jeugd veilig gehecht zijn, dus in een omgeving zaten van 'alles draait om jou, vrees niet, kom bij mij dan komt alles goed'. Die schrikken zich rot als zo'n veilige omgeving wegvalt. Als je onveilig gehecht bent en hebt moeten 'knokken', dan ga je gemakkelijker om met corona en maak je je drukker om de maatregelen."

Luister naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! waarin wordt gesproken over de psyche achter sociale druk, autoriteit en politiek leiderschap, verzet tegen de maatregelen en narcisme.

Bekijk of beluister de nieuwe aflevering hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#27 - OP Z'N KOP! Zomertour met psycholoog Martin Appelo - Op z’n Kop!

Op z'n Kop zomertour

Deze zomer trekken Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen voor PowNed en NPO Radio 2 het land in met hun podcast Op z'n Kop!. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nou echt? vraagt het podcastduo zich af in de messcherpe, kritische en humorvolle uitzendingen die sinds januari van dit jaar elke donderdag verschijnen in alle podcastapps en bij NPO Radio 2. Een geluid dat in de smaak valt bij de luisteraar en daarom een video-zomereditie krijgt die ook bij NPO Radio 2 op YouTube verschijnt. “De echte antwoorden vind je niet altijd in de Haagse, Hilversumse en Amsterdamse bubbel”, weet Van Velthuysen, die zelf op de Bible Belt woont. En dus stappen hij en Zwagerman in een pick-up truck voor een zomertournee, die de Randstad zal mijden alsof het een eng virus betreft.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Foto omslag: PowNed

Ster advertentie
Ster advertentie