Programma

Waarom is Nederland nog niet in lockdown?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is Nederland nog niet in lockdown?

Veel luisteraars zitten met vragen rondom het coronavirus. Jan-Willem Start Op presenteert daarom speciaal de 'grote coronavirus Q&A' met expert wetenschapsjournalist Diederik Jekel.

Op 16 maart gaf Mark Rutte een toespraak over de coronacrisis, waarin hij het heeft over groepsimmuniteit. Hij legt uit: "Wie het virus heeft gehad, is daarna meestal immuun. Net als vroeger met de mazelen. Hoe groter de groep die immuun is, hoe kleiner de kans voor het virus om over te springen op kwetsbare ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om hen heen. Dat is het principe." Maar wanneer ben je immuun en hoe weet je dat je het coronavirus te pakken hebt gehad?

Hoe weet je dat je überhaupt het virus hebt gehad?

Wanneer je een inenting haalt bij de dokter, ben je immuun voor die desbetreffende ziekte. Dat is bij het coronavirus nog niet het geval, want er is nog geen antistof ontdekt. Iedereen kan het virus krijgen, want nog niemand is immuun. "Onze afweersystemen weten niet hoe ze met dit virus om moeten gaan", legt Diederik uit. Daarnaast wordt ook niet iedereen getest, alleen wanneer je in een risicogebied bent geweest of binnen de kwetsbare gevallen valt. Diederik legt uit dat dit komt doordat er nog geen test ontwikkelt is die snel genoeg is. "De test die nu wordt gebruikt vergt zes uur specialistisch werk."

Mag ik nog zorgen voor kwetsbare mensen?

Hiervoor gelden de richtlijnen van het RIVM. "Was je handen minstens twintig seconden met zeep. Houd afstand en maak alles goed schoon. Als je kucht of andere verkoudheidsverschijnselen vertoont, ga dan niet langs", zo legt Diederik uit. Een oplossing kan zijn om de boodschappen die je voor ze doet voor de deur te zetten. Zorg er dan wel voor dat je de tas niet besmet.

Moet het land niet helemaal dicht dan?

Aangezien er in Nederland nog niet gekozen is voor een lockdown, is het volgens Diederik belangrijk dat iedereen hun eigen verantwoordelijkheid neemt. "Ga niet naar die verjaardag en neem het virus serieus." Hij vertelt dat als alle supermarkten dichtgaan, we dadelijk 17 miljoen mensen in kelders hebben zitten die niet hun eigen eten kunnen halen. Dan gaan mensen zich er ook niet meer aan houden. "Quarantaine is echt niet niks. Het leidt soms zelfs tot scheidingen in eigen huis. Je bent je man of vrouw na vijf weken ook wel zat." Blijf gewoon goed je handen wassen met water én zeep, daar zit volgens Diederik het belangrijkste gezondheidsrisico.

Wil je de uitgebreide antwoorden nog eens terughoren? Beluister het interview hieronder:

Diederik Jekel legt uit in corona Q&A: hoe weet je of je immuun bent?

NPO Radio 2 app

Zit jij ook bomvol vragen rondom het coronavirus? Stuur ze dan in via de NPO Radio 2 app.

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem en Jeroen iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2 met Jan-Willem Start Op.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie