Programma
KRO-NCRV

De slapbass koning van zijn tijd: Larry Graham jr.

foto: screenshot YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. De slapbass koning van zijn tijd: Larry Graham jr.

Zeg je slapbass, dan kan je maar aan één iemand denken. Dat is natuurlijk Larry Graham jr.! De Amerikaanse slapbass speler uit onder andere de bands The Dell Graham Trio en Sly and the Family Stone, mag een plek nemen in de lijst van De Gouden Snaar deze week.

Larry Graham jr. is geboren op 14 augustus, 1946 in Beaumont, Texas in de Verenigde Staten. Hij heeft elke dag muziek om zich heen door zijn muzikale familie. Zijn moeder was een professioneel zanger en pianist van beroep. Daarbij kon zijn vader ook zijn muzikale skills laten zien op de gitaar. Al van jongs af aan begon hij met tapdansen en drummen. Op school hield het niet op met de muziek, want hij werd onderdeel van een kleine schoolband. Op zijn elfde jaar, kreeg hij de gitaar van zijn vader, want hij ging hem toch niet meer gebruiken. Datzelfde jaar heeft Larry zichzelf gitaar leren spelen en iedereen wist meteen dat hij een talent had.

In zijn tienerjaren werd hij steeds bekender onder de clubs en mocht hij al regelmatig optreden, zo goed was hij op zijn gitaar. Maar het bijzonderste moment uit zijn tienerjaren was dat hij op 13-jarige leeftijd samen mocht spelen met de enige echte Ike en Tina Turner! Als dat geen grotere eer is.

Sly and the Family Stone

In 1968 mag Larry zich trots lid noemen van de band Sly and the Family Stone. Het eerste album was ze uitbrachten A Whole New Thing was meteen een groot succes. Het was ook een goede start voor Graham om zijn unieke slapbass sounds te delen met de wereld. Maar de echte nummers die hem hebben laten stralen waren van het tweede album, Everyday People en Dance to the Music. Hier waren de vocals en bass van Larry een grote invloed en dat heeft de hele wereld ontdekt. Uiteindelijk besluit hij om begin jaren '70 de band te verlaten om een andere band op te richten, Graham Central Station.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een bijzondere vriend

Tijdens de carrière van Larry heeft hij meerdere artiesten beïnvloed met zijn geweldige slapbass sounds, bijvoorbeeld Bernard Edwards, maar de meest bijzondere artiest is Prince. Ja, DE Prince. Larry mag samen zijn sound combineren met die van Prince en ze vormen meteen een geweldige klik. Ze blijven vrienden voor het leven en hebben veel muziek samen gemaakt.

In 1993 mocht hij zich aansluiten in de Rock and Roll Hall of Fame als bandlid van Sly and the Family Stone. Nu schrijft hij nog steeds nummers en mag hij zelfs in 2023 plaats nemen in de mooiste baslijst van Nederland, De Gouden Snaar.

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie