Programma
BNNVARA

Documentaire The Stones en Brian Jones is 'spot on'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Documentaire The Stones en Brian Jones is 'spot on'

The Stones en Brian Jones is 'spot on' volgens muziekjournalist Jean-Paul Heck. Hij heeft de documentaire, die sinds vandaag uit is, al gezien en vertelt in Jan-Willem Start Op! waarom hij dit een kijktip vindt.

Brian Jones vertrok op 17-jarige leeftijd uit z'n ouderlijk huis, ging naar Londen en vond daar Mick Jagger en Keith Richards. Daarmee waren The Rolling Stones geboren. Een belangrijk stukje muziekgeschiedenis hebben we dus te danken aan oprichter Brian Jones, die een kort en controversieel leven had. Op 3 juli 1969 overleed Jones op 27-jarige leeftijd in zijn eigen zwembad. Hij is daarmee één van de eersten op de illustere lijst met artiesten die zijn overleden op 27-jarige leeftijd, ook wel de club van 27 genoemd.

Spot on

"Er worden heel veel slechte documentaires gemaakt, maar deze is spot on. Het geeft een totaal ander perspectief op het leven van Brian Jones", vertelt Jean Paul Heck. Het leven en de dood van Brian Jones is door mysteries omgeven en daar komen we in de documentaire meer over te weten.

'Dat is hem fataal geworden'

Brian Jones wilde van de Stones een echte bluesband maken, maar gaandeweg kreeg hij een steeds kleinere rol in de band. “Uiteindelijk had hij een soort bijrolletje in de band, en dat zinde hem niet, dus hebben Mick en Keith hem uit de band gezet", legt Jean Paul uit. Dit maakte een grote impact in het leven van Brian, die volgens Jean Paul een groot ego had. Naast dat hij steeds minder belangrijk werd en geen interviews meer mocht geven, stapte ook z'n vriendin over naar Keith Richards. "Dat is hem fataal geworden. Als je ook op de beelden ziet hoe hij er met het gaan van de jaren slechter uit gaat zien, weet je dat dit een ramp is die zich voor je ogen aan het voltrekken is."

Bill Wyman lovend

Mick en Keith hebben niet meegewerkt aan deze film, maar oud-bassist Bill Wyman is wel veel te zien in de film. “Bill Wyman was lovend over Brian”, vertelt Jean-Paul. “Terwijl Keith Richards gelijk wegdraaide, toen ik hem vorig jaar sprak in Parijs en Brian Jones' naam noemde.”

Het interview met Jean-Paul kan je hier terugkijken:

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem Start Op! iedere werkdag van 6.00 tot 9.00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie