Programma
BNNVARA

Erik Dijkstra over misstanden NOS Sport: 'Beschamend dat ze zo lang zijn blijven zitten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erik Dijkstra over misstanden NOS Sport: 'Beschamend dat ze zo lang zijn blijven zitten'

De Nederlandse sportwereld was de afgelopen dagen niet in de greep van wat er op de velden en banen gebeurde, maar van de onthullingen over de redactie van NOS Sport. Erik Dijkstra gaat bij Jan-Willem Start Op in op het nieuws dat de hoofdredactie tóch opstapt.

Vrijdagavond publiceerde de Volkskrant een opzienbarend artikel over de gebeurtenissen op de redactie van NOS Sport, op basis van interviews met tientallen (oud-)medewerkers. De getuigenissen schetsen een beeld van een vijandige sfeer, met verhalen over het grensoverschrijdend gedrag van presentatoren Tom Egbers en Jack van Gelder. De hoofdredactie liet voor de publicatie van het artikel weten op termijn op te zullen stappen, maar maakte dit weekend toch bekend om per direct te stoppen.

De enige juiste beslissing, vindt Erik Dijkstra. "Dat was natuurlijk onvermijdelijk", zegt hij bij Jan-Willem Start Op. "Ik vond het ook echt absurd dat ze vooraf zeiden dat ze op termijn op zouden stoppen, 'want de continuïteit moet gewaarborgd worden'. Ze wekken daar bij de hoofdredactie de indruk dat Bachmoet ongeveer gaat vallen wanneer ze opstappen."

Echo's van DWDD

Dijkstra geeft aan dat hij het Volkskrant-artikel met afgrijzen gelezen heeft. "Ik vond het echt vreselijk", zegt hij. "Als dat soort dingen naar buiten komen, moet je als hoofdredactie meteen opstappen. Ze moeten zich bij de NOS werkelijk de ogen uit de kop schamen."

De presentator gaat ook in op de column van oud-wielrenner en verslaggever Marijn de Vries in de NRC, waarin ze een schrijnend beeld schetst van het grensoverschrijdende gedrag dat ze ondervond en waar, na meerdere meldingen bij de hoofdredactie en de directie van de NOS, niets mee werd gedaan. "Ik heb haar column gelezen, over hoe er vreselijk over haar grenzen is gegaan", vervolgt Dijkstra. "Professioneel in haar werk en ook als mens, dat vond ik heel aangrijpend."

Voor Dijkstra roept het verhaal van NOS Sport herinneringen op aan de onthullingen over De Wereld Draait Door in november 2022. "Het lijkt er wel een beetje op", zegt hij. "Iedereen wist ook dat daar een harde, gemene cultuur heerste. Iedereen in de televisiewereld wist eigenlijk ook al jarenlang dat er bij de NOS Sportredactie mensen over de grenzen van anderen gingen. Op het gebied van machtsmisbruik, en ook op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ik vind het heel goed dat het nu naar buiten komt."

Bekijk het volledige gesprek hieronder:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie