Programma

Wannabe van Spice Girls staat al 25 jaar voor girlpower

  1. Nieuwschevron right
  2. Wannabe van Spice Girls staat al 25 jaar voor girlpower

I'll tell you what I want, what I really, really want! Ter ere van de vijfentwintigste verjaardag van Wannabe duiken we in het verhaal achter het nummer.

Wanneer Wannabe op 8 juli 1996 verschijnt, ontketent het wereldwijd een enorme rage. De Britse tabloid The Sun kopt een jaar na de release van Wannabe zelfs met Spice Mania in grote zwarte letters op de voorpagina.

Sugar And Spice

Melanie Brown, Melanie Chisholm, Geri Halliwell, Victoria Adams (nu Beckham) en Emma Bunton worden in 1994 gerecruteerd door middel van een advertentie in het entertainmentblad The Stage. De meiden verzinnen een groepsnaam: Spice, vernoemd naar het Touch-liedje Sugar And Spice. Het woord Girls wordt er later aan toegevoegd door hun nieuwe manager Simon Fuller, ook de zakelijk begeleider van Annie Lennox en later de bedenker van Idols en S Club 7. Scary, Sporty, Ginger, Baby en Posh weten twee succesvolle liedjesschrijvers zover te krijgen om een liedje met ze te maken: Richard Stannard en Matt Rowe, die ook East 17 en Jimmy Somerville van hits voorzien. Dat liedje wordt Wannabe.

R&B-track

Wannabe wordt razendsnel geschreven. Matt Rowe zet een drumcomputer aan, de dames beginnen ideeën te spuien en een half uur later is de tekst klaar. Zig-a-zig-aah! Victoria is er niet bij aanwezig, maar geeft telefonisch haar goedkeuring. Om die reden is ze de enige die niet solo een couplet zingt in Wannabe. Hun platenfirma laat Wannabe in de VS remixen tot een R&B-track, maar de Spice-meiden steken daar een stokje voor.

Girl power

Na onenigheid staat het nummer daar dan toch. Zweedse regisseur Johan Camitz maakt een videoclip bij Wannabe in Londen en de single wordt een wereldhit. In Nederland staat Wannabe in september 1996 twee weken bovenaan de Mega Top 50 en er worden 50.000 exemplaren van verkocht. De vijf meiden zingen Wannabe in 37 landen naar de eerste plek van de hitlijsten en verkopen er zeven miljoen exemplaren van. Niet alleen Spice Mania is daarmee een feit, maar ook het begrip 'girlpower' wordt razend populair.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spice Girls in de NPO Radio Top 2000

In 2020 staat Wannabe op plek 1104 in de lijst der lijsten. Benieuwd naar de grootste stijgers en dalers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie