Programma

Is een volle koelkast beter voor het milieu dan een lege?

  1. Nieuwschevron right
  2. Is een volle koelkast beter voor het milieu dan een lege?

Luisteraar Mark heeft een prangende vraag voor Bureau De Wilt: verbruikt een volle koelkast minder energie dan een lege?

Voor het antwoord op die vraag belt Emmely met natuurkundige Daan van Eijk, van het onderzoeksinstituut NIKHEF. Helpt koud bier om je koelkast koud te houden? Zo werkt het volgens van Eijk niet helemaal: "Het zou misschien helpen als de stroom uitvalt. Dan heb je een lekkere buffer liggen, waardoor de boel een beetje koud blijft."

Volle koelkast duurzamer?

De grote vraag is of een volle koelkast duurzamer is dan een lege. Volgens Van Eijk zeggen mensen van wel, omdat ze dus uitgaan van dat buffertje. Mensen denken dat er door de koude flessen minder energie nodig is om de koelkast te koelen. "Als je de koelkastdeur openmaakt, stroomt er koude lucht uit", vertelt Daan. "De lucht die ontsnapt uit de koelkast moet dan weer afkoelen en dat kost energie. Als de koelkast voor 80% vol is, lekt er minder koude lucht uit." Er hoeft dus inderdaad minder lucht gekoeld te worden, maar dat wil niet zeggen dat dit duurzamer is dan een lege koelkast.

Bespaart het echt energie?

Als je een koelkast vult met flessen water, moeten die flessen namelijk ook gekoeld worden. "Die koelkast moet dan ook energie inzetten om al die flessen af te koelen", vertelt Daan. En die flessen afkoelen kost veel meer energie dan lucht afkoelen. Een volle koelkast is dus niet per se beter voor het milieu, maar als je daar dan toch mee bezig bent, heeft Daan de volgende tip: "Je kan wel makkelijk energie besparen door de deur zo kort mogelijk open te houden."

Wil je het hele interview beluisteren? Dat kan hieronder.

Bureau De Wilt

Je hoort Bureau De Wilt iedere zondag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie