Programma
KRO-NCRV

Parisa Kamali over vrouwenrechtenprotesten in Nederland en Iran

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Parisa Kamali over vrouwenrechtenprotesten in Nederland en Iran

De protesten rondom vrouwenrechten in Iran zullen je ongetwijfeld niet zijn ontgaan. Emmely spreekt erover met arts en vrouwenrechtenactivist Parisa Kamali.

Iraanse vrouwen protesteren al weken met gevaar voor eigen leven tegen de onderdrukking door het regime van Iran. Duizenden mensen zitten vast en er zijn al vele mensen overleden. De protesten die nu plaatsvinden zijn begonnen na de dood van een jonge vrouw, Massa Amini, die werd opgepakt omdat haar haar onder haar hoofddoek zichtbaar was. Tijdens haar arrestatie overleed ze onder verdachte omstandigheden. Vrouwen in Iran gaan massaal de straat op en knippen hun haar af uit protest.

Andere landen protesteren mee

Maar niet alleen in Iran wordt er geprotesteerd; ook in andere landen gaan er massaal mensen de straat op, of knippen vrouwen (en mannen) uit protest hun haar af. Zo ook weer vanmiddag, waar op het Malieveld vanaf twee uur een solidariteitsdemonstratie plaatsvindt. Parisa Kamali, arts en vrouwenrechtenactivist, komt uit een gezin dat is gevlucht voor het Iraanse regime. Wat doen deze protesten met haar en verwacht ze dat er iets gaat veranderen?

Luister het gesprek hieronder:

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Emmely de Wilt iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2 met Het Oor Wil Ook Wat.

Ster advertentie
Ster advertentie