Programma

Eerste hulp aan de lijn zonder 112 te bellen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste hulp aan de lijn zonder 112 te bellen?

Google zou bezig zijn met een App die automatisch 112 belt. Rutger belde met tech-expert Jesse Sprikkelman over deze ontwikkelingen in Zet 'm Op : Rutger.

Deze week werd iOS 13 door Apple gelanceerd. Sinds deze update geven iPhones bij een gesprek met 112 automatisch hun locatie door. Deze functie zat al sinds maart in alle Android toestellen met Android 4.0 of hoger.

Info Google gelekt

Ook werd er deze week door XDA Developments ontdekt dat Google bezig is met een app die het merkt wanneer je een auto-ongeluk hebt. Dit zegt Jesse hierover: "Door een botsing van de auto merkt de smartphone, volgens de gelekte gegevens, dat er een ongeluk is gebeurd. Hierdoor zal er een luid alarm afgaan. Wanneer de gebruiker deze melding niet wegtikt op het scherm, belt de telefoon automatisch het alarmnummer. Ook kunnen er contacten worden toegevoegd die automatisch gewaarschuwd worden in geval van een ongeluk".

Bellende auto's

Dit is een soortgelijk idee als de systemen die in sommige auto's te vinden zijn, merkt Rutger op: "Ik heb ook zo’n knop in mijn auto zitten. Die herkent hoeveel mensen er in de auto zitten en hoe erg ze eraan toe zijn. Je kunt die knop in geval van nood indrukken en dan wordt 112 automatisch gebeld. Als ik bijvoorbeeld een heftig ongeluk heb gehad en ik zelf niet kan bellen, wordt er tóch iemand ingeschakeld."

Er is verder nog weinig bekend over de app, al lijkt het er op dat Google de App maakt voor de eigen ontwikkelde Pixel-smartphone. Ook is het nog niet bekend of de app wereldwijd uitgebracht wordt.

Quote

Wanneer de gebruiker de melding niet wegtikt, belt de telefoon automatisch het alarmnummer

Jesse Sprinkelman

QR-code in plaats van BSN

Meer nieuws op gebied van technologie! Gisteren werd ook bekend dat op paspoorten die worden uitgegeven na 2 augustus 2021 geen Burgerservicenummer meer op de voorkant van identiteitsbewijzen staat. Het kabinet wil identiteitsfraude lastiger maken door dit te vervangen voor een QR-code. Helaas zal het identiteitsfraude niet helemaal onmogelijk maken. “Met die QR-code kun je niet in één oogopslag je BSN zien, maar met een QR-scanner is dit nog steeds mogelijk”, vertelt Jesse.

Wil je alles over deze onderwerpen weten? Beluister dan de volledige tech-update van Jesse Sprikkelman hieronder:

Je telefoon gaat straks automatisch 112 bellen - Techupdate met Jesse Sprikkelman

Zet 'm Op: Rutger

Zet 'm Op: Rutger hoor je iedere werkdag tussen 04:00 en 06:00 's nachts.

Ster advertentie
Ster advertentie