Programma

Pas op! Je kersttrui kan brand veroorzaken

  1. Nieuwschevron right
  2. Pas op! Je kersttrui kan brand veroorzaken

Chantal uit Almere heeft een interessante en ook belangrijke vraag voor Bureau Kijk in de Vegte. Ze vraagt zich namelijk af of de vonkjes van je trui een brand kunnen veroorzaken.

Knetteren

Je kent het knetterende geluid vast wel. Het is te horen als je bijvoorbeeld je kersttrui aan of uittrekt en soms springen de vonken er zelfs vanaf, maar kunnen die brand veroorzaken? Bureau Kijk in de Vegte belt met wetenschapsjournalist Yannick Fritschy en hij heeft antwoord op de vraag.

Licht ontvlambaar

"Vonkjes kunnen zeker brand veroorzaken", vertelt Fritschy. "Je moet jezelf dan wel in een hele specifieke situatie bevinden met veel licht ontvlambare materialen, maar het kan zeker en al helemaal in een tankstation. Ik kan mij ook voorstellen dat je het gas per ongeluk aan laat staat en je vervolgens weer naar huis komt. Dan kan een vonkje van een trui echt wel wat in de fik laten vliegen."

Beluister hieronder het fragment:

Elektronen

Als mensen zijn we helemaal niet elektrisch geladen, dus hoe wordt iets dan statisch? "Dat komt door de wrijving tussen materialen", legt Fritschy uit. "Er springen dan positief geladen en negatief geladen elektronen over en weer. Wanneer die bij elkaar komen krijg je vonkjes.

Foto Omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie