Programma

Groene tip: Hollands rund

  1. Nieuwschevron right
  2. Groene tip: Hollands rund

In het kader van Het Groene Station geven we deze week alvast wat tips om groener te leven. Gezonder en lekker vlees eten blijkt echt heel eenvoudig.

Lekker stukje vlees

In het programma Helemaal Haandrikman spreekt Jasper de Vries met Natasha Bloemhard, uitgever en hoofdredacteur van het groene lifestyleblad Salt. Kiloknallers zijn uit den boze, vindt zij. "In het beschaafde land waarin wij leven, kan vlees uit de bio-industrie écht niet meer. Desondanks eet ik graag een lekker stukje vlees!"

Wild rund

Bloemhard heeft een gouden tip voor liefhebbers van lekker (rund)vlees, namelijk de Stichting Taurus. "Ze brengen wild rund op de markt", aldus de bladenmaakster. "Ze waren ook één van de eersten die wildgrazers in natuurgebieden lieten rondlopen. Die dieren moeten op een gegeven moment naar de slacht, omdat je ze niet door kunt laten groeien."

Een super leven

"Het zijn dieren die alleen maar gras hebben gegeten. Vlees van dit soort dieren komt dus uit Nederland, ze zijn niet bijgevoerd en er zit geen troep in. Geen fraude, geen kiloknallers, ze hebben een super leven gehad." Het gaat niet om gedomesticeerde koeien, maar om runderrassen als de Schotse Hooglander, Tudanca, Tauros, Sayaguessa en Maremmana.

Behoud natuurgebieden

"Je kunt pakketten bestellen van deze dieren", legt Bloemhard uit. "Tien kilo en dan heb je de vriezer meteen vol voor een half jaar. Of minder natuurlijk, als je minder nodig hebt. Én je draagt bij aan behoud van natuurgebieden." Dat klinkt als een win-winsituatie als je een groen hart hebt.

Ster advertentie
Ster advertentie