Programma

11 keer de piano van ABBA

  1. Nieuwschevron right
  2. 11 keer de piano van ABBA

Een van de meest herkenbare instrumenten uit de popmuziek wordt geveild: de piano van ABBA-lid Benny Andersson. Dit zijn de meest herkenbare deuntjes.

'Money, Money, Money'

Er moet behoorlijk wat geld worden neergeteld voor de piano van Benny Andersson. Naar schatting brengt het instrument zo'n anderhalf miljoen euro op. Ook de Amerikaanse jazzpianist Bill Evans heeft erop gespeeld.

'Waterloo'

Het geluid van Benny Anderssons piano is uit duizenden herkenbaar. Zelfs al is het maar een kort motiefje, zoals die uit de songfestivalhit 'Waterloo'. Hij liet zich vooral inspireren door het nummer 'See My Baby Jive' van Wizzard.

'Dancing Queen'

De houten vleugel van Andersson is gefabriceerd door George Bolin en stond in de Metronome Studio in Stockholm. De klank van het instrument is zo typerend dat je binnen een seconde het intro van 'Dancing Queen' herkent.

'Mamma Mia'

Los van de klank van de Bolin-vleugel, zijn de melodieën van Benny Andersson en Björn Ulvaeus (die alle ABBA-hits schreven) heel memorabel. Je hebt niet meer dan de stuwende pianotonen in het intro nodig om te weten dat dit 'Mamma Mia' betreft.

'Chiquitita'

In veel liedjes zet Andersson al in de eerste tonen van het nummer de sfeer uiteen met zijn piano, op andere liedjes staat het instrument minder op de voorgrond. Hier wordt de piano vooral naar voren geschoven voor de finale van 'Chiquitita' (in de videoclip wordt een ander model gebruikt).

'Ring, Ring'

De eerste ABBA-single die buiten de Zweedse grenzen te horen was, was 'People Need Love'. De eerste hit in Nederland was 'Ring, Ring' uit 1973, met hierop al die befaamde pianosound. Die was er overigens al eerder dan de bandnaam, die volgde pas een jaar later.

'Thank You For The Music'

Dit nummer heeft wederom een bekend piano-intro. De lieflijke toon wordt meteen gezet. 'Thank You For The Music' werd geschreven als onderdeel van een mini-musical die The Girl With Golden Hair zou gaan heten, maar de productie werd nooit gerealiseerd.

'That's Me'

Een iets minder bekend ABBA-nummer. Toch stond het in Nederland op nummer 1, zij het als de B-kant van 'Dancing Queen'. In totaal had ABBA tien nummer 1-hits in Nederland.

'The Winner Takes It All'

En andere nummer 1-hit van ABBA is 'The Winner Takes It All' uit 1980. De piano die geveild wordt, werd vooral in de periode van 1973 tot en met 1977 gebruikt, al duikt hier die herkenbare sound weer op.

'S.O.S.'

Naast tien nummer 1-hits in de Nationale Hitparade, wist ABBA vijf keer de tweede plek te bereiken. Het nummer 'S.O.S.' wordt in de zomer van 1975 van de eerste plek geweerd door 'If You Go' van het Britse duo Barry & Eileen, dat nog twee andere hits scoort in Nederland.

'Super Trooper'

Na 1977 gebruikte Benny Andersson ook andere piano's en synthesizers, om mee te bewegen met het veranderende muziekklimaat onder invloed van synthpop en new-wave. Het titelnummer van het één na laatste album studioalbum bevat desondanks een prominente pianopartij.

Ster advertentie
Ster advertentie