Programma

'Anderhalvemetersamenleving' uitgeroepen tot Woord van het Jaar

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Anderhalvemetersamenleving' uitgeroepen tot Woord van het Jaar

Van Dale heeft het woord 'anderhalvemetersamenleving' uitgeroepen tot Woord van het Jaar 2020. Jan-Willem belt hoofdredacteur Ton den Boon over dit nieuws.

Volgens Ton is het niet erg verrassend dat het woord 'anderhalvemetersamenleving' de meeste stemmen heeft gekregen. "Het is een coronawoord en er zijn het afgelopen jaar heel veel coronawoorden ontstaan", vertelt Ton. "Er waren daarom veel coronawoorden genomineerd voor deze verkiezing, maar dit is natuurlijk een van de bekendere woorden. Het is ook wel een woord dat het afgelopen jaar typeert." Het Woord van het Jaar laat over het algemeen zien wat de samenleving bezig heeft gehouden over een bepaalde tijd. Ton vertelt: "Zo'n woord weerspiegelt een bepaalde tijd en het hoort volgens het publiek bij een jaar. In dit geval is dertig procent van de stemmen op 'anderhalvemetersamenleving' uitgebracht."

Blijft het relevant?

Eerdere Woorden van het Jaar, zoals 'gamen' uit 2003 en 'selfie' uit 2013, zijn niet meer weg te denken uit de samenleving. Hoewel het woord 'anderhalvemetersamenleving' erg goed past bij het jaar 2020 is het nog maar de vraag of het in de toekomst relevant blijft. Volgens Ton zal het woord nog wel even bij ons blijven. "Ik denk dat dit woord gaat beklijven, omdat er over twintig of dertig jaar nog over deze bijzondere periode zal worden geschreven door historici en dan zullen ze dit woord zeker blijven gebruiken."

Benieuwd wat Ton vertelt over eerdere Woorden van het Jaar uit het collectieve geheugen? Bekijk dan het fragment hieronder:

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie