Programma

Hoe worden puzzelstukjes gemaakt?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe worden puzzelstukjes gemaakt?

De Nederlandse bevolking is door de quarantaine flink aan het puzzelen geslagen. Luisteraar Rick vraagt zich af: 'Hoe worden puzzels gemaakt?'. Bureau de Wilt gaat op zoek naar het antwoord.

Vanwege alle coronamaatregelen zitten we met z'n allen massaal binnen. Maar wat doe je als je Netflix hebt uitgekeken, je ramen al tien keer hebt gezeemd en je uitgepraat bent met je vrienden? Puzzelen! Maar hoe worden die puzzels eigenlijk gesneden? Machteld Koch van puzzelmaker Jumbo legt uit hoe dit proces werkt.

Stamsmes

In Nederland, om precies te zijn in Medemblik, ligt een fabriek die puzzels snijdt. Machteld vertelt dat er allereerst een puzzelafbeelding op het karton wordt gedrukt. Daarna wordt deze gesneden met een stansmes. Machteld: "Deze gaat met een kracht van 450 duizend kilo door het karton. Dat is te vergelijken met 400 auto's die in één keer naar beneden zakken." Door deze kracht worden de puzzelstukjes mooi en strak gesneden. Iedere twee seconde wordt er een puzzel gesneden. Daarna gaat de puzzel door naar de zogenoemde breker. Deze haalt alle stukjes uit elkaar. Vervolgens worden al deze losse stukjes in een zak gedaan. "Eigenlijk maar gek dat we iets uit elkaar halen, zodat de consument het vervolgens weer in elkaar kan zetten."

Wat als je een stukje mist vanwege een hongerig huisdier? Luister hieronder het item terug.

Hoe worden puzzelstukjes gemaakt?

BUREAU DE WILT

Bureau De Wilt met Emmely de Wilt hoor je iedere zondag tussen 12:00 en 14:00 op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie