Programma

Zwemmen met dolfijnen verboden in Frankrijk

  1. Nieuwschevron right
  2. Zwemmen met dolfijnen verboden in Frankrijk

Het is sinds kort verboden in Frankrijk om dolfijnen en orka's in gevangenschap te fokken. Ook direct contact tussen de zeedieren en het publiek is niet meer toegestaan.

Nieuwe wet

​De Franse minister van Milieu, Ségolène Royal, heeft een wet ondertekend waarin staat dat het vanaf nu in Frankrijk verboden is om dolfijnen, orka's en andere walvisachtigen in gevangenschap te fokken. In de nieuwe wet staat tevens dat de bassins vergroot moeten worden en dat direct contact tussen de zeedieren en het publiek verboden is, waaronder zwemmen met dolfijnen.

Dierentuinen

​De wet werd aangenomen nadat bekend werd dat sommige dieren in gevangenschap, zoals in dierentuinen, worden gedrogeerd. Walvisachtigen die op dit moment al in gevangenschap leven, hoeven niet vrijgelaten te worden, de wet geldt alleen voor nieuwe gevallen. De dierentuinen hebben zes maanden de tijd om de aanpassingen door te voeren en drie jaar om de bassins te laten voldoen aan de nieuwe regels.

Nederland ook?

​Gaat Nederland ook deze wet invoeren? Op dit moment is het in ons kikkerlandje nog toegestaan om dolfijnen en andere walvisachtigen in gevangenschap te fokken, maar is het wel verboden om wilde zoogdieren te gebruiken in een circus. Vanwege de educatieve waarde mogen dierentuinen, waaronder Dolfinarium Harderwijk, wel zoogdieren houden en inzetten voor shows.

Ster advertentie
Ster advertentie