Programma
KRO-NCRV

De Gouden Snaar van Chris Squire van Yes

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Snaar van Chris Squire van Yes

Een deze aflevering van Gouden Snaar gaat het over Chris Squire van Yes!

"We doen er nog eentje die heel erg hoog op de lijst stond: Chris Squire", vertelt Emmely. Chris Squire wordt op 4 maart 1948 geboren in Kingsbury, een voorstad ten noordwesten van Londen. "De muziek die hem als jonge jongen inspireert is op dat moment toch muziek uit de kerk. Als jonge tiener zijn The Beatles natuurlijk zijn absolute helden en door deze band wil hij ook zelf muziek gaan maken", vertelt Emmely.

Tip van een klasgenoot

"Een klasgenoot wijst hem erop dat zijn lange postuur, 1.93 meter lang, en zijn grote handen perfect zijn voor het bespelen van de bas. Wat blijkt? Zijn klasgenoot heeft gelijk!", aldus Emmely. Hij oefent veel en groeit al snel uit tot een fantastische basgitarist en zanger. "Het enige wat nog ontbreekt is een band, maar na even zoeken en wisselen in samenstelling is daar de band Yes!" Squire is het enige bandlid dat altijd lid is geweest van Yes, ondanks alle wisselingen. Emmely: "Chris moest wel een eigen band beginnen, want niemand wilde hem aannemen als sessiemuzikant. Iedereen vond dat hij teveel een eigen stijltje speelde." Gelukkig maar, want anders hadden we nooit kunnen genieten van de prachtige muziek van Yes! Squire had de bijnaam Fish, niet alleen vanwege zijn sterrenbeeld Vissen, maar ook vanwege een ongelukje waarbij hij een hotelkamer liet vollopen met water.

Helaas overleed Squire op 27 juni 2015 aan de gevolgen vanacute myeloïde leukemie. In 2018 verscheen nog een tribute-album voor Squire onder de titel A Life in Yes.

Luister hieronder naar De Gouden Snaar:

De Gouden Snaar

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies, waarin de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Snaar eert Emmely dit keer de beste bassisten in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassisten die besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie