Programma

Toots Thielemans (94) overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Toots Thielemans (94) overleden

Jazzmuzikant Toots Thielemans is maandagochtend op 94-jarige leeftijd overleden. Dat laat zijn management weten.

'Zijn lichaam was op'

Thielemans kwam vorige maand ten val, waardoor hij in het ziekenhuis is opgenomen. Volgens zijn management heeft zijn val vorige maand niks te maken met zijn overlijden, maar komt het door zijn hoge leeftijd. "Zijn lichaam was op", zo luidt een verklaring. Hij eindigde zijn carrière in 2014, op doktersadvies. Televisiekijkers kennen hem vooral van de tunes van Baantjer, Sesamstraat en de speelfilm Turks Fruit.

Groten der aarde

In zijn loopbaan werkte Toots Thielemans met talloze Nederlandse muzikanten, maar ook met internationale popsterren als Billy Joel, Stevie Wonder en Paul Simon. Daarnaast straalde hij naast jazzgrootheden als Ella Fitzgerald, Miles Davis, Chet Baker, Benny Goodman en Charlie Parker. Zijn bekendste jazzcomponisite is 'Bluesette', waarmee hij in de eerste editie van de Top 2000 genoteerd stond. Dit nummer uit 1962 is later gecoverd door onder meer de orkesten van Quincy Jones en Benny Goodman.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Astmapatiënt

De mondharmonicaspeler werd in 1922 geboren als Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans in Brussel. Hij startte zijn muzikale carrière op zeer jonge leeftijd, in de jaren 30, als accordeonist. Hij begon met het spelen van mondharmonica als oefening voor zijn longen, omdat hij astamapatiënt was. Toch is de mondharmonica niet waarmee hij bekend werd: hij kwam te boeken te staan om zijn gitaarspel en kenmerkende manier van fluiten, zoals de themamelodie van Turks Fruit.

Herinneringen

Pianist Cor Bakker, bij het grote publiek bekend als de bandleider van het huisorkest van Paul de Leeuw, werkte ooit samen met Toots Tielemans. In het programma Gijs 2.0 haalt hij herinneringen op aan de Vlaamse muzikant. "Wat zo fantastisch was aan deze man is dat hij elke noot raakte", aldus Bakker. "En elke noot raakte je."

Foto omslag: Paul Ridderhof

Ster advertentie
Ster advertentie