Programma

99 dagen zonder Facebook

  1. Nieuwschevron right
  2. 99 dagen zonder Facebook

Merijn Straathof wil graag weten wat er met mensen gebeurt als ze even geen Facebook gebruiken. Word je er gelukkiger van?

Zijn wij emotioneel beïnvloed door Facebook? Merijn Straathof wil dat graag onderzoeken met het experiment '99 Days Of Freedom'. In een massa-experiment roept hij zoveel mogelijk mensen op 99 dagen lang geen gebruik te maken van Facebook. Ondertussen doen er al 30.000 mensen mee. "En dat aantal blijft groeien." vertelt Merijn aan Alfred van de Wege in Van Steeg Tot 1.

Niet Anti-Facebook

"We willen er niet voor zorgen dat mensen Facebook verlaten." legt Merijn uit, "We willen mensen bewuster maken van de rol van Facebook in hun leven." Persoonlijk vindt Merijn dat het best wel veel tijd opslokt. Tijd die je eigenlijk aan iets anders kan besteden. "Aan iets waar je gelukkiger van wordt."

Bungee jumpen

Merijn heeft al verhalen gehoord van iemand die is gaan bungee jumpen. Of mensen die zich beter kunnen concentreren. "Maar zoiets zou je toch juist willen delen?" vraagt Alfred zich af. Volgens Merijn juist niet. "Als je het deelt ga je uit het moment."

Hoe werkt het?

Maar hoe gaat het nou eigenlijk in zijn werk? "We geven een voorzetje." legt Merijn uit. "Een profielfoto en een statusupdate met een afteller kan je op Facebook plaatsen. Zo weten mensen dat je er een tijdje niet bent. Dan log je uit en ga je leuke dingen doen." Vervolgens worden er om de zoveel dagen vragen gestuurd. Deze vragen worden wetenschappelijk onderzocht door de Universiteit Leiden. Merijn zelf is vooral benieuwd naar de verhalen van mensen.

Beluister het gesprek tussen Alfred van de Wege en Merijn Straathof hierboven.

Ster advertentie
Ster advertentie